Tefal Optigrill Elite GC750 ako článok vo vývoji grilovania? Prečo nie?

Grilovanie má svoju vlastnú históriu. Hoci ju v jej úplných počiatkoch nemáme zaznamenanú, môžeme len predpokladať, že po vynájdení spracovania kovov sa postupne vývoj dopracoval k spôsobom, ako grilovať drobné delené mäso a iné suroviny nad ohňom pomocou roštu. Preto sa len predpokladá, že grilovanie na rošte sa muselo vyvinúť ako alternatíva napichovania na ihly. Samozrejme, nezachovali sa nám presné poznatky o takomto vývoji grilovania. Za to historici objavili iné zaujímavosti, ktoré sa s grilovaním ako ho poznáme dnes, spájajú ľahšie.

Vývoj grilovania

Podľa nich možno jeden z pôvodov grilovania, či dokonca slova barbecue, hľadať v 16. storočí u Indiánov na ostrove Hispaniola v Karibiku. Kmeň Aravakov údajne pripravoval mäso na rošte a hovorili mu barbacoa – údili na ňom mäso v dyme. Vďaka výpravám Krištofa Kolumba prevzali vynález aj pomenovanie Španieli, ktorí takto označovali zhromaždenie ľudí, za účelom spoločného jedla. Aj v juhovýchodnej Amerike sa dedinčania schádzali u rožnenia ošípaných. Podľa jednej z teórií vnikol z pôvodného barbacoa anglický názov barbecue, dnes tiež BBQ. Francúzi naopak tvrdia, že toto slovo pochádza z výrazu Barbe-a-Quen, čo znamená pečenie od fúzov až po chvost. Kto má pravdu, môžeme síce iba hádať, isté ale je, že barbecue či grilovanie je po celom svete veľmi obľúbený spôsob prípravy jedla. Stal sa z neho špecifický rituál, pri ktorom sa stretáva rodina a priatelia.

V bežnej domácnosti bude na konci evolúcie grilovania OptiGrill

Vďaka elektrickým kontaktným grilom v 21. storočí na grilovanie nepotrebujete ani otvorený oheň. Umožňujú vychutnať si grilovačku s priateľmi po celý rok u vás doma v kuchyni. Skúsme teda uroviť pomyselnú líniu evolúcie grilu. Od počiatkov z jaskýň, či prvých možných roštov, až po koniec. Taký v ktorom si vystačí bežná, pokojne priamo slovenská domácnosť, len s jedným zariadením. To je pritom aj menej skúsený používateľ schopný ovládať bez ujmy na zdraví, na balkóne, na terase, či priamo vkuchyni. Vzhľadom na výbavu a popularitu konceptu OptiGrill ho môžeme zaradiť práve sem. O to viac,ak získal niekoľko inovácií, ktoré ho posúvajú opäť vpred.

OptiGrill Tefal

Novinka značky Tefal Optigrill Elite GC750 po novom zmeria hrúbku mäsa a nastaví vhodnú teplotu a dĺžku grilovania, to všetko vďaka unikátnemu senzoru. Dvanásť automatických programov pre prípravu hovädzieho či kuracieho mäsa, klobás, slaniny, rýb, morských plodov, burgerov, ale aj baklažánu, zemiakov, paradajok, paprík či panini vám celý proces naozaj zjednoduší. Špeciálny displej hlási stupeň prepečenia a tiež čas, ktorý na grilovanie potrebuje. Presne spoznáte, kedy je váš steak upečený rare, medium alebo well-done. Kto má rád chrumkavú kôrku, iste ocení nový program pre prudké opekanie. Novinkou je tiež možnosť prípravy zo zmrazeného jedla. Gril je vybavený nastaviteľným manuálnym ovládaním, ktoré vám umožní jedlo pripraviť presne podľa predstáv. Na nepriľnavú grilovaciu plochu sa zmestí až 5 porcií, a navyše sa veľmi ľahko udržuje – stačí dosky jednoducho vybrať a dať do umývačky.

Prednosti, ktoré ocení každá domácnosť:

  • až 600 cm2 plochy na prípravu jedál
  • senzorické pečenie a merania
  • odnímateľné platne a umývateľné v umývačke riadu
  • kontrolky, taktiež zvuková signalizácia
  • rozmrazovanie
  • displej so zobrazením stavu grilovania a zostávajúceho času

Odporúčaná cena Tefal Optigrill Elite GC750 je 7699 korún/299 euro.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu