Teplovzdušná fritéza nám zmenila život a ušetrila viac ako olej

Objavujeme už niekoľko mesiacov, čím všetkým je pre bežnú domácnosť fritovací hrniec bez oleja – hrniec fungujúci len na princípe využívania horúceho vzduchu. Teplovzdušná fritéza totiž prináša v období drahých olejov a zdravého stravovania hľadané odpovede. Po tom, čo sme objavili fritézu Tefal Actifry Genius máme o trochu viac jasno v tom, ako málo stačí k tomu, aby telo bolo zdravšie, energia ušetrená a nemáme čím prispieť už ani do nádoby s prepáleným olejom. Čím sa pre nás stala teplovzdušná fritéza v posledných mesiacoch?

grilované mäso kuracie ilustračná snímka

Poznámka: Tento článok nie je platenou reklamou, nie je plateným názorom a ani písaný na objednávku. Je reálnym zhodnotením zistení, dojmov a poznatkov z vlastnej kuchyne. Recenzia našej testovanej fritézy v závere článku.

Čo všetko sa zmenilo v našej kuchyni

Teplovzdušná fritéza je domáci spotrebič, ku ktorému sme sa stavali skepticky. Má svoju veľkosť a tak zaberá podstatný priestor na stole. Konkrétny spomínaný model Tefal Actifry Genius má v sebe hneď dve nádoby, ktorými možno pripraviť dva rôzne chody, alebo mäso a zeleninu osobitne. Na ovládanie sme si chvíľu zvykali, no bohatý výber programov a možností má svoje ikony aj s predkresleným typom jedla. Medzi prvými zisteniami, ktorým nám fritéza zmenila život, bola úspora. A to nie iba v rámci oleja.

Fritovanie a veličina „čas“

Fritéza funguje ihneď po zapojení a zvolení programu. Jedlo vložíte do nádoby a ak máte istotu, že ste si ju umyli po poslednom použití, prakticky spúšťate prípravu v rámci pár sekúnd. Hranolky do nej môžete nasypať zmrazené, alebo čerstvo nakrájané v podobe čerstvo očistených a nakrájaných zemiakov. Ak zapnete konkrétny program, o viac sa už starať nemusíte. Časovač sa postará o prípravu, aj vypnutie. O vypnutí dáva jasno zvukový signál, no v podstate je jasné ukončenie programu aj tým, že prístroj nepracuje.

Teplovzdušná fritéza a príprava jedál

foto: na surové zemiaky olivového oleja len symbolicky. O spotrebe oleja však nemôže byť ani reč.

Mrazené rybie prsty, filé, prípadne vlastnoručné mäsové fašírky, guľky, zelenina a mnoho iného. Len vložíte, zvolíte program a odchádzate robiť niečo iné. Teplovzdušná fritéza neskutočne šetrí čas. Kým v minulosti sme museli pri vyprážaní rybích prstov riešiť plyn, intenzitu plameňa, panvicu, sledovanie oleja, vyprážanie, prskanie oleja, obracanie a sledovanie… a mnoho iného, dnes vkladáme rybie prsty do fritézy a odchádzame sa venovať príprave zemiakov, kaše, alebo inej prílohy.

Teplovzdušná fritéza Tefal Actifry

Fritéza dopomohla k väčšej odvahe

Pri fritovaní riadenom programom si trúfame na viac. Vylepšenie prílohy, alebo pridanie zeleniny s grilovanou úpravou. Vo fritéze je možné pripraviť kuracie stehno s podobnými, či rovnakými kvalitami ako v elektrickej peci za mierne podobný, či dlhší čas pečenia. Stehno je odlíšiteľné v podstate len stopou – čiarok z fritovacieho taniera. Oveľa viac stíhame a uvedomujeme si to. Opadol stres zo sledovania oleja. Skúsené gazdinky a kuchárky mávnu rukou.

Pri teplovzdušnej fritéze sme si však už zvykli nakúpiť aj nepoznané polotovary, alebo pripravovať doteraz nevyskúšané jedlá a suroviny. Fritéza funguje spoľahlivo. Potrebuje minimum oleja, alebo žiaden. Práve to mení aj odpadové hospodárenie domácnosti. Nie len tej našej. Podobný jav sa objavuje aj v iných domácnostiach. Využívanie oleja na vyprážanie sa zmenilo na niekoľko nevyhnutných prípadov, kedy si jedlo žiada aj „olejovú chuť“.

Teplovzdušná fritéza nemusí byť vôbec zlá voľba

Fritovací hrniec, s ktorým žijeme v našej domácnosti od Vianoc, znížil pôvodnú spotrebu oleja na minimum. Ceny rastlinných olejov, repkového, slnečnicového, či zmesového rástli a veľmi neklesli. Aj preto v našom prípade potešilo skvelé načasovanie. Teplovzdušná fritéza priniesla viacero plusov a výhod do našej kuchyne. Veríme, že podobne sú na tom aj iné domácnosti, ktoré uvažujú nad úspornosťou, rýchlosťou, ale predovšetkým je dôležitou témou aj zdravie. Vyškvarené jedlá na oleji sme už istý čas nemali. Fritéza môže jedlo pripáliť, no potrebuje na to naozaj zlé nastavenie a žiadne sledovanie prípravy.

Teplovzdušná fritéza a príprava jedál

foto: na vyprážanom gordon blue je poznať, že boli otáčané. Kruhové stopy stravníci spoznajú, aj keď rozdiel medzi pečením v rúre v chuti nemusí byť vždy rozpoznateľný. Napríklad pri syroch, či niektorých mastných jedlách v trojobaloch.

Ak už budete siahať a vyberať vlastný fritovací hrniec, siahajte po ňom po zvážení, aké jedlá vaša rodinná kuchyňa uprednostňuje. Či nie je viac ako chuť jedla pre niektorých členov chuť oleja z vyprážania. Stretli sme sa už s týmto javom, čo dosť značne ovplyvní význam teplovzdušnej fritézy. Tuk totiž zvýrazňuje chuť. Aj na to sme našli riešenie. Vo fritéze pripravený mastnejší rezeň, alebo obaľovaný tvrdý syr, enciánový, či iné syrové špeciality, si držia rovnaké chuťové vlastnosti. Len z nich nekvapká mastný olej.

Zostáva nám nájsť dobrovoľníka, čo sa postará po výdatnom obede o vyčistenie fritézy. Papierové utierky to vyriešia ľahko. Pri všetkom, čo nám fritéza pomohla vyriešiť, by sa však mohla vedieť ešte umyť a tento článok tak bude ešte výraznejším velebením tohto spotrebiča pred verejnosťou.

Aká je naša fritéza – Tefal Actifry Genius?

Fritéza Tefal Actifry Genius má niekoľko programov. Dve nádoby, veľkú s miešadlom a nižšiu ako druhé poschodie na pečenie mäsa, vyprážanie a pod. Spodná nádoba je vhodná na grilovanie zeleniny, alebo prípravu hranolkov. Tým stačí naozaj málo oleja na to, aby boli chutnými a plnohodnotnými hranolkami. Pritom zdravými hranolkami.

Cez horné okienko / sklo je možné neustále nazerať, ak patríte medzi tých, ktorí to potrebujú. Na programy sa však dá spoľahnúť. Ak nastavíte pri prvom varení 15 minút na hranolky a rovnaké množstvo chcete pripraviť aj neskôr, bude to stále 15 minút. Vlastnosti a intenzita sa nijako nemení. Po dokončení prípravy sa prístroj vypne. Vždy však viete zasiahnuť a kedykoľvek čas pridať. Je pravdou, že do hornej nádoby nevtesnáte veľký rezeň. Už pri príprave rezňov tak berte do úvahy, že priestor pre klasický veľký schnitzel nie je.

Teplovzdušná fritéza a príprava jedál

Zaujímavý je spôsob vyberania hornej nádoby pomocou zaklikávacieho držiaku. Ešte pohodlnejšie je vyberanie spodnej nádoby. Slúži na to sklápacia rúčka, ktorá pohotovo hladko funguje pri vyberaní, ako aj vracaní späť. Vďaka nepriľnavej vnútornej vrstve na oboch nádobách je umývanie jednoduché. Pri pozabudnutom vyprážaní stačí odmasťovač (na Sanitol do kuchyne nedávame dopustiť) a po chvíľke ide nečistota stiahnuť prúdom vody, či hubkou.

V jednoduchosti je krása

Príprava akéhokoľvek jedla je pritom veľmi jednoduchá. Samotný prístroj nie je nutné nijako pripravovať, nastavovať, narábať s tukom, ak to nie je nevyhnutné. Súčasťou balenia bola aj menšia kuchárska kniha s niekoľkými tipmi na prípravu. Používateľ fritézy sa však ľahko dostane do základného princípu fungovania, aké režimy akým potravinám nastaviť. Na druhej strane, aj zle zvolený program vo väčšine prípadov stále vykonáva ohrev vzduchom, takže sa žiadne katastrofy ani nedejú. Teplovzdušná fritéza je určite príjemná skúsenosť.  Je pre nás zásadnou náhradou za panvicu s olejom, prskancami a narábaním s olejom ako takým.

Spomínaná fritéza Actifry na tefal.sk


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu