Nepečené letné sladkosti, dezerty a torty – tipy a recepty

Láska k sladkostiam nie je sezónna záležitosť ale vzťah na celý život. Ak si myslíte, že obed bez dezertu nie je plnohodnotný, bude vám jedno, či je zima alebo leto. Koláčom, zákuskom, sušienkam neodoláte. Nedá sa ale poprieť to, že príprava niektorých pochutín počas teplejších mesiacov nemusí byť príjemná, kto by predsa chcel zapínať rúru počas tých najväčších horúčav? Našťastie existujú aj nepečené koláče. Okrem toho, že vám ušetria niekoľko ťažkých chvíľ v prehriatej kuchyni, aj chuťovo a konzistenciou sa viac hodia do letného menu. Potrebujete doplniť svoj receptár letných sladkostí? Čítajte ďalej, máme pre vás 3 tipy.

Krémový citrónový zákusok

Na tejto sladkosti je najlepšie to, že ju viete pripraviť veľmi rýchlo a zoznam ingrediencií nie je ani príliš dlhý zložitý. Jedinou prísadou, ktorej potrebujete relatívne veľa, je šľahačka/smotana na šľahanie. Tvorí základ krému, ale nemusíte sa báť jej ťažkej chuti, pretože tú potlačí citrón.

Ingrediencie:

  • 250 g mascarpone
  • 2 väčšie citróny
  • 200 g práškového cukru
  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 200 g maslových sušienok
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Citróny umyte. Potom nastrúhajte kôru oboch citrónov, ale vytlačte šťavu iba jedného. K mascarpone pridajte 100 g práškového cukru a napeňte ho. Potom vmiešajte aj citrónovú šťavu a kôru.

Začnite šľahať smotanu, a keď už je skoro hotová, pridajte zvyšných 100 gramov práškového cukru a vanilkový extrakt. Až potom ju vyšľahajte do tvrdej peny.

Túto penu vmiešajte do krému z mascarpone, ale opatrne, krúživými pohybmi zdola nahor.

Do skleneného pekáča s rozmermi cca. 25×25 cm umiestnite jednu vrstvu sušienok, a tú zalejte tretinou krému. Stierkou ju vyrovnajte. Nasleduje ďalší rad maslových sušienok, za ktorým nasleduje druhá tretina krému a nakoniec ďalší rad maslových sušienok. Na vrch pridajte zvyšný krém.

Pekáč zakryte alobalom a vložte do chladničky na najmenej 4 – 5 hodín, najlepšie na celú noc.

Dbajte na to, aby ste mali ingrediencie v daných množstvách. Pri letných receptoch bude vašou obľúbenou pomôckou kuchynská váha, a keď svoje cukrárske zručnosti chcete povzniesť na vyššiu úroveň, vyberte si kvalitný model z metershop.sk.

Jahodový cheesacake (aj) na detskú párty

Kto by nemiloval cheesecake? Jeho príprava si síce vyžaduje dlhší čas, no výsledok stojí za to. Táto verzia s jahodami bude chutiť aj tým najmladším členom vašej rodiny, veď ktoré dieťa by dokázalo odolať sladkému pokušeniu ozdobenom voňavými jahodami?

cheescake

Ingrediencie:

Korpus:

  • 25 dkg maslových sušienok
  • 10 dkg masla

Krém:

  • 3 dl smotany na šľahanie
  • 10 dkg práškového cukru
  • 1 kávová lyžička vanilkového extraktu
  • 60 dkg mascarpone

Ozdoba:

  • 50 dkg jahôd

Postup:

Sušienky umiestnite do uzatvárateľného vrecúška a rozdrvíme ich tĺčikom. Maslo rozpustite a v miske zmiešajte so sušienkovou strúhankou. Potom túto hmotu nalejte do tortovej formy, rovnomerne rozložte a vtlačte na spodok formy. Uložte do chladničky.

Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, potom pridajte mascarpone a vymiešate dohladka. Krém vylejte na sušienkový základ a uhlaďte. Nechajte odpočívať v chladničke.

Ďalší deň jahody dôkladne umyte. Polovicu nakrájajte a tyčovým mixérom spolu s práškovým cukrom rozmixujte. Túto zmes pretlačte cez sitko, aby sa odstránili semiačka. Spolu s celými jahodami bude slúžiť na ozdobu.

Ak táto pochutina bude hlavným chodom detskej párty, okrem ovocia sa na ňu bude hodiť aj figúrka na tortu, napríklad v tvare Bambi. Nájdete ju medzi kvalitnými a zaujímavými cukrárenskými potrebami na stránke cookito.sk.

Čerešňový dezert v pohári

Čerešňová sezóna býva síce krátka, zato intenzívna. Aj vy si kupujete toto milované drobné ovocie vo veľkom? Ak ste neodhadli množstvo a neviete, čo s krabičkami čerešní, potešte svoju rodinu, priateľov a najmä seba týmto veľmi jednoduchým, za to nebeským dezertom.

čerešne

Ingrediencie:

  • 1 vrecúško pudingového prášku s príchuťou bielej čokolády
  • 2 dl smotany na šľahanie
  • cukor podľa chuti
  • 2,5 dl mlieka
  • piškóty alebo sušienky
  • rum (podľa chuti)
  • čerešne (množstvo podľa chuti)

Postup:

Puding uvarte s cukrom a mliekom. Zo smotany vyšľahajte šľahačku, ktorú zmiešajte s už vychladnutým pudingom.

K vykôstkovaným čerešniam pridajte rum a cukor. Piškóty alebo sušienky nakrájajte na menšie kúsky.

Na dno pohárov dajte piškóty alebo sušienky, pridajte šľahačkový puding a potom višne namočené do rumu.

Ozdobte šľahačkou a ovocím podľa chuti.

Zdroj fotiek: freepik.com


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu