Veľká kniha o pečení chleba prináša klasiku aj exotiku

Dobrý chlieb je nad zlato. To vedeli už v dávnej minulosti naši predkovia, staré mamy našich starých mám a neraz má vysokú hodnotu aj v súčasnosti. Pečivo je pre mnohých každodenným rituálom a vedieť si pripraviť priamo doma v domácich podmienkach bolo kedysi povinnosťou pre každú domácnosť. Po rozšírení pekárenskej výroby a vďaka dostupnosti pekárenských výrobkov klesol a až takmer zmizol záujem bežných domácností piecť vlastný chlieb. Trend návratu k vlastnej záhrade, produktom vlastnej práce a úspora peňazí a zdravia aj vlastným pečením však čoraz viac silnie. Aj my sme siahli po myšlienke piecť si vlastný chlieb a nie vždy sa spoliehať len na pekárne a dostupnosť predajní. Zostáva nakúpiť viacero druhov múk, semienka od výmyslu sveta vo veľkých balíkoch a postaráte sa tak možno celej rodíine o veľké prekvapenie. Pekárne domáceho chleba sa stali už pred rokmi bežnou súčasťou domácností, ktoré večer nasypali suroviny a ráno čakal čerstvý chlebík, z ktorého sme si povykrajovali miesiace hlavice a zostalo len to chutné a jedlé. S klasickou metódou prípravy domáceho chleba sa stretávame v starých receptoch, aj vlastných postupoch. Inšpiratívnou môže byť knižná novinka, ktorej sa venujeme nižšie.

Veľká kniha o pečení chleba špaldovo jablkový chlieb

O pečení chleba a ďalšieho drobného pečiva
Koncom roka 2015 sa na pultoch kníhkupectiev objavuje 144 stranová, bohato fotografiami ilustrovaná a obsahovo plná kniha venovaná pečeniu chleba a žemlí s názvom Veľká kniha o pečení chleba. Už z prvej fotografie sa milovníkom chrumkavého chlebíka s domácim maslom zbiehajú slinky. Úvod knihy čitateľa sprevádza podrobnosťami o surovinách potrebných na prípravu chleba, spomína základy a aj jeho fungovanie v jedálničku. Rozdelenie knihy samotnej je zostavené podľa toho, ktorú múku chlieb obsahuje. Celkom prvou kategóriou receptov sú recepty na chleby zo špaldovej múky. Zaujať v nej môžu celozrnné chleby, ale tiež cmarový chlieb, žihľavový, jablkový, či gaštanový chlieb, alebo tiež rôzne drobné celozrnné pečivo. ďalšie suroviny zo záhrady využíva aj ďalšia kategória pšeničných chlebov. V kategórii tmavých chlebov môže zaujať tmavý pumpernickel, o ktorom samotná knižka píše, že ako ražný chlebík pri dobrom skladovaní vydrží viac ako jeden rok a pritom si zachováva priaznivý účinok na organizmus. Ako posledná kategória je v knihe Pečivo, väčší počet zaujímavých receptov venovaných rôznemu druhu žemlí a pečiva menších rozmerov, prípadne pečiva, ktoré sa robí vo väčšom počte kusovo. Mimo tradičné pečivo sú zaujímavé uhorkové, ražné, syrové, cibuľové alebo čerešňové žemle. V podstate tak ide o plnohodnotnú kuchársku knihu zameranú výlučne na chlieb a jeho prípravu.

Veľká kniha o pečení chleba

Pekné a inšpiratívne
Kniha v sebe obsahuje viacero receptov na klasický chlieb, no nechýba ani exotické experimenty v podobe čerešňových a slaninových kúskov zamiešaných v ceste. Lenže podobných zaujímavých inovácií je v nej ešte viac. Vďaka fotografiám je možné získať približnú predstavu o tom, ako môže vyzerať výsledok aj u vás. Neraz obsahujú väčšie fotografie aj informačné okno, v ktorom sa nachádza zaujímavosť alebo postreh. To dodáva celému receptu ešte pridanú hodnotu. Napríklad informácie, ktoré sa týkajú tradícií, využiteľnosti daného pečiva, či len upozorňuje na dôležitý fakt počas prípravy. Tieto tipy niekedy vedia dodať celému receptu celkom iný nádych, prípadne čitateľa receptov môžu inšpirovať k postupom, ktoré sú použiteľné aj pri iných receptoch. Tým neraz pomôžu napríklad s problémami, ktoré sa počas pečenia môžu vyskytnúť.

Kniha v tvrdej väzbe s nezameniteľnou obálkou s inou kuchárskou knihou môže byť ideálnym darčekom pre každého, čo vie oceniť teplé čerstvé pečivo a nemusel merať cestu do samoobsluhy. Celkom iná vec je odhodlať sa k zásobeniu potrebnými surovinami a pustiť sa do prípravy vlastného chlebíka. A netreba pritom k tomu priveľa odvahy. Možno len hlad po niečom zdravom a naozaj dobrom.
Knižka je v predaji s maloobchodnou cenou 14,90 EUR. Na Bux.sk ešte o niečo menej.

INZERCIA:

Zanechať reakciu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor