Ako vybrať nôž pre kuchára začiatočníka? Na čo je ktorý?

Chystáte sa osamostatniť? Sťahujete sa s partnerom do vlastného? Alebo len chcete dať svojej kuchyni tvár? Tak to vás čaká náročná úloha, pretože vybrať si vhodný a navyše kvalitný nôž nie je jednoduché a dá to zabrať i skúsenému kuchárovi.

Nože a výber z nich

Kvalitný nôž totiž nespoznáte len podľa toho, že je ostrý. Mal by vám padnúť do ruky a nevykĺznuť z nej. Pozornosť venujte i materiálu, z ktorého je vyrobená čepeľ i rukoväť. Štandardom, ktorý by ste mali pri čepeli vyžadovať, je nerezová oceľ. Posledným rysom dobrého noža je jeho flexibilita pri využití v kuchyni. Na trhu je teraz nepreberná ponuka nožov rôznych veľkostí, funkcií i značiek a vybrať ten správny môže byť pekný oriešok. Najmä ak si vyberáte pomocníkov na varenie prvýkrát.
Veľký kuchynský nôž by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Dĺžka jeho čepele závisí od kuchárskych skúseností, začiatočník by mal siahnuť po noži s čepeľou dlhou minimálne dvadsať centimetrov. Ostrie by malo ideálne lemovať čepeľ po celej jej dĺžke, ale stretnete sa i s nožmi, ktoré majú posledný centimeter tupý. Veľký kuchársky nôž má univerzálne využitie a poradí si i s tým najnáročnejším krájaním, pri ktorom sa vyžaduje ako sila, tak i presnosť. Napríklad s porciovaním hydiny, prípravou steakov s kosťou alebo rýb.

Na prípravu zeleniny a ovocia slúži tzv. okrajovací a lúpací nôž. Radí sa medzi nože menšej veľkosti – jeho čepeľ meria priemerne okolo desiatich centimetrov. Tieto nože sú vhodné i na vykrajovanie škvŕn a kazov na potravinách.

Lúpací nôž Fiskars
foto: Lúpací nôž Fiskars z radu FunctionalForm+, skvelý na krájanie zeleniny.

Nôž na chlieb a pečivo využijete prakticky dennodenne. Od ostatných nožov sa líši ostrím – je pílkovitého tvaru, vďaka ktorému hravo odkrojíte i chlieb s pevnejšou kôrkou.

nôž na pečivo
foto: Nôž na chlieb a pečivo

Nože z radu FunctionalForm+ tvoria jadro kuchynských nožov Fiskars a naplno odrážajú filozofiu spoločnosti Fiskars. Dizajn týchto nožov bol vytvorený na základe dôkladného prieskumu o potrebách krájania a porciovania surovín v domácnostiach. Ergonomicky tvarovaná rukoväť podporuje najbežnejšie spôsoby držania noža, zatiaľ čo príjemný materiál Softgrip® zaisťuje istý a bezpečný úchop. Rad obsahuje všetky najbežnejšie typy nožov, vrátane špeciálneho noža na krájanie rajčín, ktorý má rovnako ako nôž na chlieb, pílkovité ostrie.

nôž na rajčiny fiskars
foto: Nôž na rajčiny s pílkovitým ostrím.

Kvalita noža sa, samozrejme, odvíja i od starostlivosti, ktorú mu v priebehu času poskytnete. Je preto dobré, ak si zaobstaráte i brúsku, vďaka ktorej si nože udržia svoju kvalitu. Vďaka ostričuFiskarsXsharp budú vždy pripravené na nakrájanie i toho najtuhšieho kúsku mäsa. Ostrič sa skladá z vodiacej drážky a keramických kotúčikov a vďaka svojmu kompaktnému tvaru je užívateľsky veľmi prívetivý. Navyše sa dá ovládať ako ľavou, tak i pravou rukou. Stačí približne desaťkrát prejsť nožom otvorom na to určeným a ostrie bude perfektne nabrúsené a pripravené na okamžité použitie. Protišmyková podložka zaistí vašu bezpečnosť pri ostrení. Ľahko sa rozoberá i skladá, čo umožňuje jednoduché čistenie.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu