Ako vybrať nôž pre kuchára začiatočníka? Na čo je ktorý?

Chystáte sa osamostatniť? Sťahujete sa s partnerom do vlastného? Alebo len chcete dať svojej kuchyni tvár? Tak to vás čaká náročná úloha, pretože vybrať si vhodný a navyše kvalitný nôž nie je jednoduché a dá to zabrať i skúsenému kuchárovi.

Nože a výber z nich

Kvalitný nôž totiž nespoznáte len podľa toho, že je ostrý. Mal by vám padnúť do ruky a nevykĺznuť z nej. Pozornosť venujte i materiálu, z ktorého je vyrobená čepeľ i rukoväť. Štandardom, ktorý by ste mali pri čepeli vyžadovať, je nerezová oceľ. Posledným rysom dobrého noža je jeho flexibilita pri využití v kuchyni. Na trhu je teraz nepreberná ponuka nožov rôznych veľkostí, funkcií i značiek a vybrať ten správny môže byť pekný oriešok. Najmä ak si vyberáte pomocníkov na varenie prvýkrát.
Veľký kuchynský nôž by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Dĺžka jeho čepele závisí od kuchárskych skúseností, začiatočník by mal siahnuť po noži s čepeľou dlhou minimálne dvadsať centimetrov. Ostrie by malo ideálne lemovať čepeľ po celej jej dĺžke, ale stretnete sa i s nožmi, ktoré majú posledný centimeter tupý. Veľký kuchársky nôž má univerzálne využitie a poradí si i s tým najnáročnejším krájaním, pri ktorom sa vyžaduje ako sila, tak i presnosť. Napríklad s porciovaním hydiny, prípravou steakov s kosťou alebo rýb.

Na prípravu zeleniny a ovocia slúži tzv. okrajovací a lúpací nôž. Radí sa medzi nože menšej veľkosti – jeho čepeľ meria priemerne okolo desiatich centimetrov. Tieto nože sú vhodné i na vykrajovanie škvŕn a kazov na potravinách.

Lúpací nôž Fiskars
foto: Lúpací nôž Fiskars z radu FunctionalForm+, skvelý na krájanie zeleniny.

Nôž na chlieb a pečivo využijete prakticky dennodenne. Od ostatných nožov sa líši ostrím – je pílkovitého tvaru, vďaka ktorému hravo odkrojíte i chlieb s pevnejšou kôrkou.

Domáce ostrenie nožov poráža lenivosť. Ako brúsiť tupé nože?

Mať doma tupé nože je o lenivosti, alebo prílišnej uponáhľanosti. Mať ostré nože znamená mať úspech pri varení. Ako má vyzerať ostrenie nožov?

Čítať článok priamo V novom okne

nôž na pečivo
foto: Nôž na chlieb a pečivo

Nože z radu FunctionalForm+ tvoria jadro kuchynských nožov Fiskars a naplno odrážajú filozofiu spoločnosti Fiskars. Dizajn týchto nožov bol vytvorený na základe dôkladného prieskumu o potrebách krájania a porciovania surovín v domácnostiach. Ergonomicky tvarovaná rukoväť podporuje najbežnejšie spôsoby držania noža, zatiaľ čo príjemný materiál Softgrip® zaisťuje istý a bezpečný úchop. Rad obsahuje všetky najbežnejšie typy nožov, vrátane špeciálneho noža na krájanie rajčín, ktorý má rovnako ako nôž na chlieb, pílkovité ostrie.

Mriežkované dosky na krájanie pečiva. Viete, prečo majú mriežky?

Mriežkované dosky na krájanie pečiva majú zmysel práve v mriežkach. Pre omrvinky, nečistoty, ale hlavne pre vlhkosť a plesne. Vedeli ste?

Čítať článok priamo V novom okne

nôž na rajčiny fiskars
foto: Nôž na rajčiny s pílkovitým ostrím.

Kvalita noža sa, samozrejme, odvíja i od starostlivosti, ktorú mu v priebehu času poskytnete. Je preto dobré, ak si zaobstaráte i brúsku, vďaka ktorej si nože udržia svoju kvalitu. Vďaka ostričuFiskarsXsharp budú vždy pripravené na nakrájanie i toho najtuhšieho kúsku mäsa. Ostrič sa skladá z vodiacej drážky a keramických kotúčikov a vďaka svojmu kompaktnému tvaru je užívateľsky veľmi prívetivý. Navyše sa dá ovládať ako ľavou, tak i pravou rukou. Stačí približne desaťkrát prejsť nožom otvorom na to určeným a ostrie bude perfektne nabrúsené a pripravené na okamžité použitie. Protišmyková podložka zaistí vašu bezpečnosť pri ostrení. Ľahko sa rozoberá i skladá, čo umožňuje jednoduché čistenie.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu