Recenzia: Dvojčepeľové záhradné nožnice PowerLever Plus (P721)

Záhradné a dielenské náradie Fiskars je často záležitosťou štýlu a záujmu o značku. To, že sa história Fiskars píše od neuveriteľného roku 1649 sa dozviete napríklad aj z čepele nožníc P721, ďalších, ktoré si predstavíme v rámci našej zbierky záhradných nožníc. Od predchádzajúceho základného modelu SingleStep (P26) a mierne vylepšené základné nožnice Plus (P521) sú nožnice P721 o viditeľný level vyššie. Ako drahšie majú určité odlišnosti. Aké to sú a pre koho sú určené tieto nožnice?

Fiskars nožnice P721 PowerLevel

Dvojčepeľové záhradné nožnice PowerLever Plus (P721)

Nožnice Fiskars PowerLever Plus (P721) majú svoj zámok uzatvárania zatvorených nožníc nie v strede rúčok, ako pri nižších modeloch. Zámok je z hora, podobne ako tomu bolo napríklad aj na dávnejšie u nás recenzovaných nožniciach PX94. Už pri prvom otvorení je viditeľná odlišnosť od mnohých iných nožníc v predaji, ako aj v našej vlastnej zbierke. Spodná rukoväť totiž nevytvára zmeny v uhloch tak ako je na nožniciach zvykom. Obsahuje totiž ešte o jeden kĺb a spojenie navyše, čo ma za následok to, že horná aj spodná rukoväť nožníc sú súbežné. V podstate sa nevytvára únik rukoväte pre malíček a aj prstenník sa pri plnom otvorení môže dotýkať len letmo. Tak je to bežné pri iných nožniciach.

Fiskars nožnice P721 PowerLevel

Oproti doteraz rozoberaným modelom, P721 má hornú aj dolnú čepeľ kovovej farby, nie v čiernom teflónovom poťahu. Napriek tomu ide o plne tvrdenú precízne brúsenú čepeľ. Podľa oficiálnych materiálov má čepeľ nízke trenie a odolnosť voči hrdzi, znižuje zanášanie a umožňuje hladký strih. Fiskars dal do názvu nožníc aj spojenie Power-Lever™  čo je v podstate názov technológie pre dodanie sily do strihu tuhších konárov. Tie strihá do cca 24 mm. Pri strihu je práca ľahká.

Strih a práca s nimi

Nožnice majú ten správny zvuk v ktorom poznať, že bol strih presný, ostrý a nebolestivý pre samotnú rastlinu. Nožnice ako nové v ničom nesklamali počas niekoľkých strihov tvrdej zoťatej čerešne a jej konárov, rovnako ako pri iných ovocných stromoch a staršej tuje. Oprava polámanej staršej jablone aj pri tuhých konároch nepredstavovala problém. Polomŕtve vetvičky tak zvláda aj na tých 20 mm hladko ako tie živé. Nožnice sa držia v tej polohe, v ktorej ich držíte. Žiadne úskoky, pocit otáčania, alebo „vlastnej hlavy nožníc“. Nožnice sa príjemne a pohodlne držia. Sú v typických farbách značky Fiskars, kde čierna tvorí väčšinu z rukoväte a oranžovou gumou (materiál na spôsob gumy) je potiahnutá horná rukoväť. Na správnom mieste, napríklad pre mokrú alebo unavenú ruku, na ktorej je takýto povrch viac citeľný a vítaný.

Fiskars nožnice P721 PowerLevel

Manipulácia s nožnicami je veľmi dobrá, rýchla. Zámok reaguje rýchlo a aj strih samotný so zatváraním stíha aj prípadné rýchle manévre. Nevýhodou nožníc je, že im chýba možnosť zavesenia na zápästie, očko pre šnúrku. Napríklad, ak visíte na strome, ste nútení nožnice vkladať do vrecka, alebo hľadať na konároch neisté miesto.

Drobné postrehy:

  • Rukoväť spodná oproti hornej pri otvorení drží cca rovnakú vzdialenosť pri ukazováku aj malíčku. To bežne na nožniciach nevidieť. Je to zaujímavá vlastnosť, keďže rovnaké prsty sa tak držia stále rovnakého miesta spodnej rukoväte a tak prsty v podstate nelietajú. Pri iných nožniciach je po otvorení vzdialenosť spodnej rukoväte pre každý prst iná, kde najistejšie drží ukazovák. Pri nožniciach P721 môže byť problém ruka s krátkymi prstami, mladá dlaň, napríklad mladej ženy, kedy by mohla takáto rukoväť a nožnice z ruky vyletieť pri úplnom otvorení (testované v rukách mladej ženy a tínedžera). Sú tak reálne pre ruku dospelého človeka, ideálne strednej dospelej až veľkej ruky. Do ruky nadšenca pre značku, ale hlavne pre ostrý a istý strih živého materiálu.
  • Strihá rovno, pekne, aj šikmo. Ako nové vynikajú ostrosťou a prajeme si, aby táto ostrosť ešte dlho vydržala.
  • Oproti modelu P521 je cenový rozdiel len asi 3 – 5 eur.
  • Nožnice P721 sú dobre uchopiteľné, ale prekvapivo ľahké v rukoväti
  • Práca s nimi je mierne iná ako s inými modelmi. Nožnice sú po otvorení zvláštne práve svojim otváraním a vzhľadom. To ale nie je na škodu.
  • Vyskúšali sme si jarné zástrihy rôzne tvrdých a hrubých konárov kríkov, starých ríbezlí a napríklad aj štepy ovocných stromov, ak sa radšej spoliehate na nožnice, než nože.

Vlastnosti nožníc PowerLever Plus / P721

  • V najdlhšom rozmere od špičky čepele po koniec h. rukoväte majú 20,8 cm, čo je podobné s ostatnými modelmi a teda pri zatvorení nejde o nijako odlišný model. Odlišnosť je najmä po otvorení nožníc.
  • Číslo výrobku pod výrobcom: 1057170
  • Medzinárodné číslo (EAN): 6411501111173
  • Oficiálne stránky: Fiskars.sk

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu