Albízia: jej pestovanie, zimovanie a rady, ako ju mať čo najkrajšiu

Okrasná drevina s neobyčajným názvom albízia je známa pre svoje kvety, drevo, aj listy. Je obľúbeným solitérom v záhradách aj na terasách. Pestovať ju môžeme v nádobách na loggii, na rozľahlých balkónoch, ale najideálnejší priestor je v klasickej záhrade ako solitér. Čiže ako strom, ktorý bude pri určitom uhle pohľadu nepochybne priťahovať pozornosť a nebude ho zatieňovať nič iné. Ten strom to jednoducho docieli a vy preto môžete urobiť naozaj málo, aby tomu bolo tak pravidelne každý rok.

Albízia, okrasná záhrada

Kvety tohto stromu sú malé, vybavené dlhými jemnými tyčinkami, ktoré z diaľky pôsobia ako chumáče, alebo akýsi exotický hmyz. Ide o ružové guľôčky, ktoré kvitnú v čase, keď odkvitnú iné stromy a kvety, čím si nás strom jednoducho získa.

Čo je to albízia a s čím pri jej pestovaní počítať?

Pôvodom subtropická rastlina z Ázie má aj ľudové pomenovanie „perzský hodvábny strom“. Ten hodváb sa možno spomína pre jemné kvety s dlhými tyčinkami, jemné listy alebo hladké tvrdé tmavohnedé drevo. Nech je ako chce, tento strom je na pohľad aj na dotyk zaujímavý. Jeho listy sa zatvárajú do seba so západom Slnka a rovnako tak, keď sa zatiahne a prichádza búrka. Nevyľakajte sa preto, že by strom uvädal. Hoci, ak sa takýto prejav stane počas slnečného dňa, môže to znamenať skutočné vädnutie, no spôsobené napríklad neprimeranou zálievkou a stojatou neodtekajúcou vodou, alebo absolútnym suchom.

Albízia, okrasná záhrada

Vysádzame ju na svetlé miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Albízia pritom vôbec nie je náročný strom. Pri bežných zrážkach nie je nutná zálievka, iba ak vo veľmi dlhých suchách bez zrážok si žiada pozornosť. Nie je náročná ani na pôdu. Hoci uprednostňuje mierne kyslé pôdy, napríklad s prímesou piesku, ani to nemusí byť striktným pravidlom. Vyžaduje si slnečné stanovisko a je dobré, ak aj na priestor pod stromom hreje Slnko. Ak je strom umiestnený na miestach, kde nepreniká svetlo, nemusí mať tú správu vitalitu napríklad pre bohatú úrodu kvetov.

Albízia, okrasná záhrada

Fyziológia rastliny a dostupnosť

Kmeň môže byť jeden, prípadne sa rozdvojuje. Rastlinu je možné vypestovať zo semienka aj v domácich podmienkach, no pre rýchlejšie získanie väčšej okrasnej rastliny je bežné zakúpenie hotovej. V záhradníctvach je možné nájsť rôzne veľkosti a varianty. Pri veľkých stromoch je nutné počítať so špedičkou. My sami sme si objednali variant známy ako letná čokoláda do 220 cm, čo ešte zvláda klasický kuriér v bežnom vozidle.

Struky na strome albízia

foto: svetlo-zelené struky na strome ukrývajú semienka, zdroj foto: zahradnici.sk

Stromy majú dáždnikovitú korunu, alebo prípadne rôzne iné tvary, ktoré môžu mať aj sploštený tvar. Záleží od vývinu koruny, prípadných poškodení, alebo strihov. Strih sa odporúča neskoro na jeseň a aj to nie veľmi razantný, aby sme sa nepripravili o úrodu kvetov na budúci rok. Väčšie rastliny prinášajú ploché struky, v ktorých sa ukrývajú semienka. Tie môžu záhradkárom poslúžiť pri množení tejto krásnej rastliny.

Stromy je možné prepravovať kuriérom. V dospelosti sa môžu dorásť do troch aj viac metrov. Zväčša sa uvádza bežná priemerná hranica max 5 metrov. V záhradníctvach je v predaji aj trojmetrový variant. Na rôzne veľkosti je možné nazrieť aj do ponuky na zahradnici.sk

Zopár zaujímavostí:

  • Albízia má príbuzného, s ktorým má veľmi podobné listy. Mimóza je však o stupeň citlivejšia. Jej listy sa neuzatvárajú len večer, ale aj pri fyzickom dotyku napríklad prstami.
  • Strom neje náchylný na žiadne zásadné ochorenia, ani neláka škodcov. Keďže neplodí ovocie, nebude lákať ani niektoré špecifické druhy hmyzu.
  • Existuje v niekoľkých variantoch. Bežné sú tri, ktoré si predstavíme v niektorom z budúcich článkov. Najbežnejší je variant albízia ružová (Albizia Julibrissin). Atraktívna je nepochybne čokoládová, ktorá je typická tmavočervenými listami.

albízia chocolate summer

foto: Albízia „Summer Chocolate“, zdroj: zahradnici.sk

Zimovanie rastliny

Pri albízii je nutné uviesť, že ide o subtropickú rastlinu, ktorá napriek pôvodu, má určité vlastnosti odolnosti voči mrazom. Štandardná odolnosť je -10° C. Pri čokoládovom variante sa môže uvádzať aj ešte nižšie číslo vzhľadom na to, že bol vyšľachtený v európskych podmienkach. Počas zhadzovania listov na záver jesene sa rastlina prepína do zimného spánku a vtedy je dobré ju preniesť na miesto, kde nepodľahne mrazom. Napríklad pivnica, povala, alebo len priestor, kde teplota nesiahne pod 1° C.

Pôda stromu by nemala celkom vyschnúť a na dlho. Nesmie pritom zamrznúť, na čo je rastlina v nádobe pomerne náchylná pri zlom skladovaní, napríklad vonku. Odlistená rastlina nepotrebuje v zimných mesiacoch svetlo. Na jar však na rastlinku nezabudnite. Opäť sa olistí a vyraší aj krásne kvety, ktoré vám môžu robiť radosť niekoľko letných mesiacov.

Dospelá rastlina vysadená bez nádoby v záhrade

Ak je vaša rastlina väčšia, dosahuje viac ako dva metre a aj kmeň stromu sa dá pokladať za silný, je pravdepodobné, že sa jej podarí prečkať zimu prirodzene. Myslite v takom prípade na ochranu spodného dreva kmeňa geotextíliou a zaistenie zeme pred zamrznutím vrstvou lístia a ďalších možností, aké nám možnosti a záhrada ponúka na zazimovanie. Tu platí, že poloha chránená pred vetrom a priefuku mrazov je základ.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu