Tento rok sa nám objavujú horúčavy o niečo skôr a tak sa dá o letných teplotách hovoriť už v máji a nanuky, či zmrzlina k niečomu takému neodmysliteľne patrí. Príroda síce dostáva zabrať, no rovnako tak aj deti, ktorých klasické požiadavky na schladenie v bazéne a so zmrzlinou v ruke prichádzajú skôr. Letné maškrtenie sa tak pri horúcej jari objavuje o niečo skôr. Zmrzlina je tradičnou súčasťou teplých dní, no nemusí byť len čistou pochúťkou, ktorú si doprajeme len na výletoch v mestách, alebo v cukrárňach. Domáca zmrzlina a jej príprava nám prezrádza, ako jednoducho sa dá pripraviť aj doma.
Receptov na prípravu domácej zmrzliny je viacero. Základ tvorí smotana na šľahanie, cukor, prípadne sladené mlieko salko, ktorým vieme celkom nahradiť cukor. Aj postupov pritom môže byť hneď niekoľko.
Pomocníkom pre tých, ktorí chcú mať čo najčistejšiu kuchyňu a zapojiť minimum iných prístrojov a riadu, je zmrzlinovač. Prístroj na výrobu zmrzliny zväčša plní dôležitú funkciu premiešavača a jeho nádobu následne vkladáme do mrazničky priamo. Jednoduchšie konštrukcie pozostávajú z mechanického premiešavača a nepotrebujú elektrický prúd.
Prístroje na výrobu zmrzliny sa takmer vždy pýšia vlastnými priloženými receptami, ktoré majú fungovať s programami zmrzlinovača. Sú tak prispôsobené celkovému objemu kapacity, výsledkov, aj konzistencii s ktorou bude zmrzlinovač schopný pracovať.
Pre tých, ktorí sa radi púšťajú do výziev v kuchyni, nie je nič komplikované zapojiť viacero riadu a najmä vlastnej dôslednej práce. Vyrobiť domácu zmrzlinu si môže žiadať zapojenie mixéra, ručného šľahača a niekoľkých nádobiek. Základnou surovinou je smotana na šľahanie, ktorú si vyšľaháme na ručnom šľahači. Jednoduchý recept bez použitia vajíčok, sa skladá len zo smotany a salka. Pozor, aby boli suroviny vychladené. 500 ml smotany na šľahanie zmiešajte so salkom a ďalej premiešajte šľahačom s pripravenou príchuťou.
O niečo zložitejší recept avšak s inou chuťou, počíta so štyrmi žĺtkami. 500 ml plnotučného mlieka a 500 ml smotany na šľahanie varíme a miešame – necháme na miernom ohni s občasným premiešaním. Medzitým 400 gramov cukru zmiešame šľahačom so štyrmi žĺtkami. Šľahačom docieľte absolútne premiešanie cukru. Tretinu horúceho mlieka prelejeme do kastrólika s vajíčkamia cukrom, dôkladne premiešajte a vlejte túto mliečno-vajíčkovo-cukrovú tekutinu k zvyšnému horúcemu mlieku. Pomaly a za ručného miešanie. Oheň (teplotu) trochu pridáme a ešte skôr, ako sa začne v plnej miere hmota variť (bublať) / iní radia dosiahnuť bod varu, až dosiahne penu / necháme odstáť. Keďže pracujeme s mliekom, necháme hrniec vychladnúť v chladnom vodnom kúpeli. Je dobré počas ochladzovania občas prísť a šľahačom hmotu premiešať. Po vychladnutí musí putovať do nádoby a do mrazničky.
Tipy:
Domáca zmrzlina podľa vlastnej chuti a pokojne aj o polnoci, v júli, aj v decembri? Tá predstava je určite pre mnohých lákavá. Možno ešte viac predstava variácií chutí. Na docielenie rôznych chuťových variácií je možné využiť viacero spôsobov. Vyhotovenú základnú zmrzlinovú hmotu si môžete rozdeliť na niekoľko dielov do rôznych misiek a vytvoriť v nich samostatné príchute. Tie potom môžete vlievať do jednotlivých dóz, ktoré je možné používať v mrazničke. V prípade, ak chcete vytvoriť mix rôznych príchutí v jednej dóze tak, ako je to zvykom pri niektorých baleniach v obchodoch, v ktorých nájdete napríklad tri príchute vedľa seba, je nevyhnutná pomoc.
Ideálne iného člena rodiny, prípadne dvoch, aby prilievanie a dávkovanie prebiehalo naraz. Ideálne je vlievať zmrzliny taktiež pomocou zarážky (plast, varešky, prípadne vnútorné diely z dóz). Po naliatí túto zarážku môžete odstrániť a nedôjde k premiešaniu príchutí, ak sú rovnako husté.
Na príchute používame:
0 komentárov