Drieň jedlý: skvelé ovocie na šťavy, kompóty, zaváranie a iné gastro

Drieň jedlý, alebo drieň veľkoplodý poznáme aj v našich končinách vo voľnej prírode. Prirodzený výskyt sa spája najmä s východným Slovenskom, aj tradíciou drienkovej pálenky. Vo všeobecnosti sa však drieň a jeho ovocie stále neskloňuje pri bežnom spomínaní ovocných druhove a záhradnej produkcie ovocia ako takej vôbec.

Drieň jedlý odolný veľký

Máme toľko ovocných druhov, že driene zostávajú bokom. Pritom ponúkajú nenáročné pestovanie, výbornú úrodu a mnohé odrody nám poslúžia na rôzne gastronomické využitie. Ako ozdobné chutné ovocie na dezertoch, ako príloha, súčasť ovocných štiav, ovocných zmesí, na výrobu kompótov, tinktúr, ochucovadiel a ešte na niekoľko spôsobov.

Driene a ich pestovanie

Pestovanie drieňov sa nepovažuje za náročné. Vyhovujú mu akékoľvek pôdy zásadité, nie kyslé, ideálne obohatené o živiny. Poloha je ideálna tá slnečná, alebo polotieň. Mnohé odrody jedlých drieňov zvládajú aj vyššie nadmorské výšky a tak je ich možné pestovať na takmer celom území Slovenska, aj v severných oblastiach. Drieň nemá rád kyslú pôdu, takže kyslé pH je možné upraviť dolomitom, alebo záhradným vápnom. Korene môžu byť plytké a tak nezaškodí ich ochrana pred vysušením počas období sucha napríklad mulčom. Ten strom ochráni pred burinou, ale taktiež pred zbytočným prehrievaním, kým si strom nevytvorí svoj vlastný tieňa a neochráni sa sám.

V každom prípade je jeho pestovanie považované za nenáročné. Ovocinársky využívaná stromy možno ponechávať na veľkosť 3 až 4 metre. V bežných záhradách a najmä pre prístupnosť oberania plodov je však vhodné stromy ponechávať na veľkosti do cca 2 metrovej výšky. Strih strom zvláda bez ťažkostí. Je však nevyhnutné naplánovať ho na február. Ide o čas, kedy nehrozí riziko slzenia rán po strihu a oslabenie stromu.

Odolný a nenáročný

Starostlivosť o strom je naozaj jednoduchá. Nie sú známy škodcovia, ktorí by sa zameriavali na drieň a nie sú ani vyslovene známe choroby, ktorými by strom trpel, či deformáciami. Zvláda mrazy. Strom si nevyžaduje postreky, takže v tomto smere nepredstavuje náklady a časovú investíciu na ošetrenie. Dokáže pritom prinášať značnú úrodu, najmä na starších stromoch. Dožiť sa môže aj niekoľko generácii, presiahnuť tak môže aj 100 – 150 rokov, počas ktorých môže stále rodiť ovocie. Jeho rast sa postupne spomaľuje.

Drieň jedlý odolný veľký

Kvitnutie a plody drieňa jedlého

Kvitne v období konca marca, až do apríla, pričom je zaujímavé, že kvety sa objavia skôr, ako začnú pušať listy. Plody dozrievajú zvyčajne v auguste, alebo v septembri. Vyznačujú sa červenou farbou, višňovočervenou, tmavými odtieňmi, ale poznáme aj žlté odrody, prípadne biele, bez obsahu prírodných farbív typických pre klasické driene. Obsahujú kôstku. Rôzne odrody ju môžu mať odlišnú. Po dozretí sa niektoré druhy neponáhľajú a držia sa na konároch. Ich trvanlivosť môže byť zhruba 4 týždne. Obsahujú vysoký obsah vitamínu C, čo z nich robí výborné ovocie pre priamu konzumáciu zo stromu.

dRIEŇ JEDLý VEľKý Originalnyj

Odroda Originalnyj, foto: tutifruti.sk

Vzhľadom na obsah pektínov v ovocí je výborným spôsobom spracovania výroba marmelád, lekvárov a džemov. Pektín tak nie je nutné pridávať v podobe prídavných prísad. Niektoré z odrôd dokonca vynikajú vyšším obsahom iridoidov a ďalšími prospešnými látkami. Tvar plodov mnohých odrôd pripomína hruštičku, alebo baňatú fľašku, či drobné tekvičky. Iné druhy sa napríklad viac môžu ponášať na brusinky.

Úspešní pestovatelia a šľachtitelia sú z Poľska a Ukrajiny

Ukrajinskí a poľskí pestovatelia a arboréta majú za sebou viacero úspechov, čo sa zaujímavých odrôd drieňa týka. Chutnými ukrajinskými odrodami sú napríklad Starokijewská, Julius, Radosť, Originalnyj, či Olena. V aj v rámci komerčného predaja stromčekov v našich končinách je napríklad známa a úspešná odroda drieňa Elegantnyj, úspešný pre svoje chuťové vlastnosti. Aj odroda Ekzotyčnyj zaujme chuťou, či tmavým sfarbením plodov. Z poľských odrôd sú obshaom iridoidov známe Raciborski, alebo Kresowiak. Ďalšími úspešnými zástupcami poľského šľachtiteľského umenia sú Paczoski, Marceli, Podolski a ďalšie. Nemožno vynechať univerzálnu odrodu Bolestrazycki.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu