Rodinný piknik a poctivá kulinárska grilovačka ocenia termonádoby

Termotašky a termonádoby majú jednoduchú funkciu. Dokážu uchovávať teplé jedlá teplými po určitý čas a predĺžiť ich tak teplotu vhodnú na podávanie. Svojho času mala každá domácnosť termosku, ktorá dovolila rodinám, turistom, aj robotníkom v prírode pochutiť si na teplej káve a čaji aj po pár hodinách. Termotaška na jedlo nachádza uplatnenie na viac ako len turistických cestách. Svoje miesto môžu mať práve na piknikoch a grilovačkách vonku.

teplé jedlá, udržiavanie tepla

Po dokončení teplých príloh, ako sú zemiaky, ryža, alebo hubové a mäsové omáčky, sa len ťažko trafíme do rovnakého času dokončenia a podávania. Najmä, ak máme viacero pracovných povinností medzitým. Termotašky na jedlo a termonádoby sú tak stále nedocenené kuchynské náčinie a doplnok, o ktorom sa často nehovorí.

Teplé omáčky zostávajú teplé, zmrzlina zostáva zmrzlinou

Čerstvo dokončené teplé omáčky a prílohy si svoje teplo v klasickej dóze na chvíľu udržia. Umiestnením dózy do termotašky si teplo poistíme na dlhšie. Nezabúdajme však aj na ďalšiu dôležitú funkciu. Rovnako tak ako vyššie teploty, sú schopné udržiavať aj teploty nižšie. Prekvapiť tak môžete detské publikum na grilovačke nečakaným spestrením programu – zmrzlinou. V bežnej predajni zmrzliny a v cukrárňach, kde sa podáva zmrzlina, nejde o nič výnimočné. Bežne sa objavujú zákazníci, ktorí si neprosia zmrzlinu do kornúta, ale si nechávajú kopčeky naložiť do termonádob.

zmrzlina doma

Grilovačka vonku nie je vždy presne naplánovaná udalosť. Je tak bežné, že časy a plánovanie nesedí. Predĺžiť teplo na prílohách a omáčkach slúžiacich na vyladenie chutí čerstvo grilovaného mäsa sú len jedným z mnohých prvkov, ktorými možno vytiahnuť grilovanie k dokonalosti.

Termonádoby však môžu slúžiť aj na:

  • Predĺženie vychladenej teploty na plechovky od piva a iných nápojov
  • Predĺženie života mrazených nanukov
  • Poslúžia na prenos ľadových kociek, respektíve na skladovanie kociek, ktoré neskôr slúžia do nápojov

grilované mäso

Keď už sme pri grilovaní, je dôležité spomenúť jeden mimoriadne dôležitý spôsob na využitie termonádob. Grilovanie a rýchlosť pribúdania nových kúskov sa totiž nemusí vyrovnať rýchlosťou, ako mäso ubúda. Rovnako, ak čakáte hostí, ktorí sa oneskorili. Priebežne grilované mäso uchované v termonádobách si predlžuje svoju teplotu. Prihrievané v mikrovlnke stráca prirodzenú vlhkosť, ale aj svoju arómu. Je pritom prekvapivé, že sa o nich nehovorí v súvislosti s grilovaním viac.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu