Každý pestovateľ chce mať svoju úrodu najkvalitnejšiu a najkrajšiu. Jednou vecou zo starostlivostí o ňu je prerez. Ten sa používa na zlepšenie tvaru stromu, vplýva na rast, kvitnutie a násadu ovocia. Robí sa s cieľom zlepšiť kvalitu plodov, nápravy mechanického poškodenia stromu, či podporiť prenikanie svetla do vnútra koruny.
Správny pestovateľ by nemal zabúdať na rez po vysadení. Robí sa na jar, hoci sme stromčeky sadili na jeseň. Pri presadzovaní zo škôlky do záhradky sa totiž radikálne skracujú korene, preto úmerne k tomu sa skracuje aj koruna. Necháva sa v nej nevyhnutný počet výhonkov, ktoré sa skracujú o jednu tretinu i viac. Na jednoročných hrotiakoch jabloní, z ktorých chceme mať tvar zákropok, sa vyslepia všetky spodné očká až do výšky 60 cm. Hore sa nechá 5 až 7 očiek a vrchol zreže šikmým rezom. Podobne sa postupuje aj pri najnovšie pestovanom tvare – štíhlom (holandskom) vretene. Očká alebo predčasný bočný obrast sa odstráni až do výšky 40 až 60 cm. Ostatný pestovateľ ponechá bez rezu s výnimkou konkurenčných alebo smerom hore rastúcich výhonkov.
Pri reze ovocnín však nemožno postupovať šablónovite, teda rovnako, lebo jednotlivé druhy, tvary a dokonca aj odrody vyžadujú osobitné zásahy. Rozhodujúci je aj vek stromu. Správne zapestovaný stromček už nepotrebuje toľko zásahov ako v prvých 2 až 3 rokoch po vysadení, keď hovoríme o výchovnom reze.
Pestovateľ nič nepokazí, ak v prvých rokoch reže viac. Ak neskráti vôbec nič, robí chybu. Udržovací rez robíme v čase rodivosti, keď odstraňuje konáre zahusťujúce korunu, nepotrebné zvislé výhony, súbežne rastúce nad sebou a vedľa seba, križujúce, poškodené, odrodené a iné. Zmladzovacím rezom sa usiluje prinavrátiť rodivosť. Zmladzovací je obyčajne hlbší.
0 komentárov