Morušovník patrí do čeľade morušovej a môže sa dožiť aj niekoľko sto rokov. Plod tejto rastliny sa nazýva moruša. Svojím vzhľadom je podobný maline a hutnosťou zase niekomu pripomína jahodu. Preto poznáme ľudové pomenovanie stromová malina alebo stromová jahoda. Listy sú laločnaté, rastú striedavo a na jeseň opadávajú.
Plody morušovníka sú sladké, šťavnaté a postupne dozrievajú behom zopár týždňov. Moruše sú oválne a môžu narásť až do dĺžky 4 cm. Mäkká dužina tvorená malými guľôčkami, môže byť veľmi krehká a vnútorná šťava ako silné prírodné farbivo veľmi rýchlo farbí pokožku aj šaty. Vo vnútri plodu sa nachádza časť stovky, ktorá prechádza telom plodu. Stromy sú nádherné, príjemné na dotyk s hladkými čistými listami. Je ich možné tvarovať a taktiež sú obľúbené vyformované na stonke v okrúhlej korune, ktorá neskôr pri vyrastení konárov vytvára dojem padajúcej koruny – previsnutej.
U nás na Slovensku sú známe tri druhy morušovníka a to Moruša trnavská, Moruša čierna a Moruša biela. Moruša čierna pochádza z Iránu a Moruša biela zasa z Číny. Moruša je teplomilná rastlina. Ideálne sú pre ňu teplé podnebie a južné pôdy, ktoré sú pre ňu skvelými zásobárňami živín. Ak má vyhovujúce podmienky, dorastá až do výšky 15 metrov. Moruša trnavská bola v minulosti viac rozšírená ako dnes. Iniciatívy niektorých záhradkárov a ich snahy o rozšírenie trnavskej moruše možno badať v posledných rokoch.
Z Morušovníka sa zbierajú listy, kôra, plody a semienka. Moruše sa však pestujú najmä pre ovocie a listy, ktorými sa kŕmi priadka morušová. Plody sa zbierajú ručne a majú bohaté využitie.
Pravidelnou konzumáciou plodov morušovníka podporíte červené krvinky a predídete tak chudokrvnosti.
Nutričné hodnoty
V morušiach sa nachádza vitamín C a K, draslík, vápnik, fosfor, železo a riboflavín. Okrem týchto živín obsahujú moruše aj fytonutrientov, najmä luteín, zeaxantín, resveratrol a ďalšie iné polyfenolové zlúčeniny.
Vďaka sladu je moruša skvelou ingredienciou do džemov, smotanových zmrzlín, likérov, koláčov či zákuskov alebo vín.
Vitamín C je najsilnejšou zbraňou proti vonkajším škodlivinám. Ak si dáte bežnú dennú dávku moruše pokryjete tak odporúčanú dávku vitamínu C. Okrem neho dodáte telo aj potrebné vitamíny a minerály.
Moruša, ako väčšina zeleniny a ovocia, obsahuje vlákninu, ktorá upravuje trávenie. Okrem toho, dostatočné množstvo vlákniny pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Zaexantín, ktorý je obsiahnutý v morušiach priamo znižuje v niektorých očných bunkách oxidatívny stres. Zaexantín je taktiež antioxidant, ktorý chráni sietnicu oka a je prevenciou proti šedému zákalu a makulárnej degenerácii.
0 komentárov