Čierne ríbezle: kyslé a zdravé bobuľové ovocie v záhrade

Ríbezľa čierna je ker vysoký asi 120 – 150 cm so vzpriamenými výhonkami, na ktorých sú striedavo okrúhle listy s dlhými stopkami. Konáre ríbezle sú holé a na rube môžu mať drobné žlté žľazovité chĺpky. Pod listami rastú riedke visiace strapčeky zvnútra červených a zvonku zelenožltých kvietkov.

Čierne ríbezle, bobuľové ovocie

Plody ríbezle čiernej sú tmavofialové až čierne. Chutné a šťavnaté bobule sú plné vitamínov, využívané na koláče a šťavy. Je škoda, že nemajú aj bohatšie využitie, hoci to záleží najmä na záhradkároch a našich možnostiach.

Výskyt čiernych ríbezlí

V našich končinách je voľne rastúca ríbezľa čierna veľmi ojedinelá, vyskytuje sa skôr v močaristých oblastiach lužných lesov. Dokonalejšie odrody však ľudia pestujú vo svojich záhradkách a na poliach.

Úroda

Oberajú sa plody a listy. Listy sa zbierajú tie, ktoré nie sú napadnuté škodcami alebo chorobami, t.j. keď sú úplne zdravé. Zbierajú sa v čase, keď plody kvitnú, teda v mesiacoch máj, jún a júl. Otrhať sa však smie maximálne jedna tretina listov rastúcich na kríku, aby ostatné listy mohli vytvoriť dostatočné množstvo organických látok pre výživu plodov. Otrhané listy sa sušia nasekané porozkladané do tenkej vrstvy v prievane a tieni. Plody ríbezle čiernej sa jedia buď čerstvo odtrhnuté z kríka alebo sušené, či vo forme zaváranín.

Blahodarné účinky čiernej ríbezle

  • Podpora činnosti tráviacej sústavy
  • Prevencia vzniku obličkových kameňov
  • Činnosť srdca
  • Zápaly močových ciest
  • Príznaky cievnej nedostatkoch, liečba kŕčových žíl
  • Posilnenie imunitného systému
  • Pomáhajú pri hnačkách
  • Uľavujú od žalúdočných problémov
  • Ochraňujú bunky celého organizmu pred voľnými radikálmi

Vďaka vysokému obsahuje antioxidantov sú tou ideálnou prevenciou voči starnutiu buniek, demencii, orgánov a tkanív, kôrnateniu ciev a prevencia aterosklerózy.

Využitie

  • Šťava z plodov – má vysoký obsah vitamínov, zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a zvyšuje pružnosť ciev
  • Zmrazenie – ideálny spôsob uskladnenia
  • Čerstvé plody – ľudia z čerstvých plodov vyrábajú sirupy, džemy, ale aj víno
  • Čaje – sú protizápalové, detoxikačné a majú protikŕčový účinok

Sušené listy ríbezle čiernej sa používajú pri prechladnutí, reume, kašli, pri bolestiach kĺbov, ochoreniach pečene a žlčníka.

Zloženie plodov čiernej ríbezle

  • Vitamín B, C, E a P
  • Kempferol
  • Myricetín
  • Kvercetín
  • Silice
  • Triesloviny
  • Aminokyseliny – asparagín a glutamín
  • Minerály – horčík, železo, draslík, mangán a vápnik

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu