Ríbezľa egrešová, alebo Egreš obyčajný, po česky angrešt

Ríbezľa egrešová u nás známa ako egreš obyčajný je druh kra, ktorý sa radí do čeľade egrešovité. Krík môže narásť až do výšky jedného metra. Listy na jeseň opadávajú a sú dlhé 2 až 4 centimetre. Kvety egrešov sú malé a ružovočervené. Egreše rastú po niekoľkých, často krát po troch na jednej stonke, nie však v strapcoch. Niektoré odrody vynikajú vyššou rodivosťou.

Egreš

Kríky ríbezle egrešovej plodia egreše v červenej, zelenej alebo žltej farbe. Sfarbenie plodov závisí najmä od odrody. Egreše sa pestujú buď na domáce alebo obchodné použitie. Nie sú tak rozšírené, ako by si zaslúžili. Ich záujem je menší aj pre prítomnosť ostrých pichliačov, čiže pohodlnosť dnes predchádza praktickosť. Súčasnosť prináša aj niekoľko odrôd šľachtených do podoby guľovitej koruny na dlhej stonke. Nejde tak o klasický krík s rozkošatenou korunou od zeme, ale o cubus na stonke.

Plody egrešu sú vodové a sladké, v priemere majú 2 centimetre. Obsahujú 2 až 3 semienka. Egreše tak ľahko v potravinách či supermarketoch nenájdete. Je to však obrovská škoda, pretože tento druh ovocia je na Slovensku veľmi obľúbený a obsahuje veľké množstvo prospešných látok a vitamínov.

Výskyt egrešov

Ríbezľa egrešová sa vyskytuje vo voľnej prírode v Afrike, Ázii a Európe. Prvé zmienky o egrešoch sú z 15.storočia z oblastí Ruska, presnejšie pri Moskve. Egreš je nenáročný na pestovanie. V súčasnosti je známych viac ako 700 odrôd. Líšiť sa môžu hustotou rodivosti, veľkosťou a farbou plodov, veľkosťou pichliačov, ale aj chuťou plodov, prípadne hrúbkou kože samotných plodov, čo môže mať vplyv na rozsah ich využitia a trvanlivosť.

Úroda

Keď sú plody egrešu dostatočne zrelé majú zelenožlté zafarbenie. Dužina je veľmi sladká, šťavnatá a chutná. Po odtrhnutí plodov sa do 2 – 3 dní musia skonzumovať alebo spracovať. Časté je zaváranie egrešov, ktoré si však vyžaduje pár úkonov.

Egreše červené

Egreše môžete jesť surové ako sladkú letnú pochutinu, ale napríklad sa z nich dá pripraviť aj želé, senzačný džem, sirup, víno alebo letný ovocný šalát. Z egrešov si takisto môžete pripraviť vaše obľúbené smoothie. Zvýšiť môžete ich nutričnú hodnotu a vylepšíte ich chuť. Dámy, vy môžete vyskúšať aj egrešovú pleťovú masku. Navyše čerstvá šťava z egrešov je priam zázračná pri problémoch s pečeňou.

Blahodarné účinky

Egreše obsahujú:

  • sacharidy
  • voda
  • minerálne látky – draslík, vápnik, sodík, fosfor, horčík
  • vitamíny C a E
  • kyselina listová

Egreše pomáhajú pri:

  • Spevňuje väzivové tkanivá a steny buniek a tým predchádza cievnym chorobám
  • Upravuje trávenie
  • Podporuje zdravý rast vlasov a nechtov
  • Prečisťuje črevá
  • Posilňuje zrak
  • Má močopudné účinky
  • Ochraňuje organizmus pred prechladnutím
  • Stabilizuje ideálnu hladinu cholesterolu
  • Blahodarne vplýva na hojenie rán, zlomenín a popálenín, poprípade odrenín
  • Telo zbavuje ťažkých kovov (najmä mozog)

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu