Veľká úroda jabĺk: Jablká a ich spotreba. Čo všetko s nimi urobiť?

Jablká sú pre európske krajiny najzdravším ovocím, aké si môžeme vôbec dopriať a cenovo nám pritom nepripadajú ani veľmi drahé. Aj v každej poriadnej slovenskej záhrade sa nejaká tá jabloň nachádza už tradične. Vysoký obsah vitamínov a zdraviu, respektíve telu a tráveniu prospešné látky by ste v takomto zložení hľadali pri inom ovocí len márne. Acai o sebe len vďaka marketingu vyhlasuje, že je najzdravším ovocím na svete, ale jablko je v rámci našich plodín plne na vrchole.

Jablká

Čo s veľkou úrodou jabĺk?

V nejednej záhrade sa urodilo tento rok viac, ako mohli ľudia vôbec spotrebovať.  Niekde dokonca úroda prekonala očakávania a tak mimo klasickú konzumáciu prichádza na rad premýšľanie a rozhodnutie, čo s jablkami, aby neskončili v silážnej jame, či niekde na kompostovisku. Je na čase ich pozbierať, aj v závislosti od odrody. Osy aj choroby sú už dávno pripravené. Kto bude skôr?

1. Zimné uskladnenie

je jasné, že pre zimné uskladnenie nie sú vhodné všetky odrody. Avšak každé jablko, ktoré je pevné, nepoškodené, nenarazené a nečervivé, dokáže určitý čas vydržať, aspoň do Vianoc. Uskladniť na zimu znamená, že si budete môcť pochutiť na jablku v čase, keď iní musia jablká kupovať. Na uskladnenie vyberajte najkrajšie a nie prezreté kusy, bez chýb, odretí. Už pri zbieraní veľký pozor na ťukance. Ukladanie len do debničiek opäť opatrne a ideálne nie na seba. Jedno prehnité totiž nakazí všetky v dosahu.

Jablká samozber jabĺk

2. Presnidávka

Presnidávka, či inak povedaná detská výživa, nepotrebuje nič, len pomixované jablká, povarené s trochou vody a s pár lyžicami cukru.  Presnidávka nemusí byť vyslovene pre deti. Občas si na nej pochutia aj dospelí. Zaváraná vo fľašiach ako bežný lekvár a kompót, poslúži pokojne aj o rok, či dva.

3. Kompót

Samozrejme, že v spôsoboch spracovania je aj kompót. Na klasický spôsob.

4. Jablkovica, alebo výkup

Na jednej strane je možnosť ponúknuť kvas nakvasený v sudoch pálenici za odplatu, alebo inému záujemcovi. V prípade, ak ho máte dostatok, v pálenici je možné získať namiesto kvasu hotovú pálenku. Kvas pripravíte uskladnením jabĺk bez pridávania prísad a vody, v uzavretom sude z plastu s vekom. Kvas ponechávajte ideálne v pivničných priestoroch, kde neklesá teplota príliš nízko k nule, alebo pod nulu. Aj jablkovica funguje ako výborný úplatok, alebo utužovač niektorých druhov priateľstiev. Pozor, nedokáže riešiť problémy a spory.

5. Sušenie

Veľmi obľúbené, aj keď na Slovensku len lokálne, je sušenie. Nad pecou, pri sporáku, či v modernej sušičke dnes vznikajú z krásnych čistých nepoškodených jabĺk jemné plátky a vysušené tak, aby získali svoju nezameniteľnú chuť. Stále bohatú na vitamíny. Sušené skladujeme v uzatvárateľnej nádobe na suchom mieste.

6. Jablková sladká kuchyňa

Úroda jabĺk je výborná zámienka, prečo namiesiť cesto na závin a dopriať si trochu sladkého s prímesou jabĺk. Doprajte si ich viac, pokojne aj štrúdlí viac a ponúknite ľudí v okolí, priateľov a rodinu. Sladká kuchyňa, ak nie je pravidelná, dokáže potešiť viac ako len pár zmyslov.

Jabloň strom

7. Šťavy

Nezabúdajme na šťavy. Pri rozhodovaní, čo urobiť s jablkami, síce narážame na nápad len zvyčajne dvoch či troch spôsobov. No mimo sušenie, destiláty a cukrovinky sú to aj šťavy. Získať reálne 100% skutočnej šťavy by si žiadalo len zapojenie spotrebičov na odšťavenie, alebo aj vykvasenie vášho vlastného nápoja.

8. Jablká ako dar

Možno banálny, ale v dnešnom uponáhľanom svete, nakoniec krásny dar. Krásne jablko, ktoré niekomu podarujete aj napriek tomu, že bežne jablko v jeho rukách nevidíte, dokáže potešiť. Hlavu aj orgány obdarovaného. Ponúknuť niekoho jablkom znamená dať mu zdravie. Pokiaľ sú vzťahy v poriadku, jablko je prijaté, potom ste spravili veľmi pekné gesto. Už len nech nie je jablko červivé.

9. Susedská výmena

Niekde samozrejmosť, inde celkom neznámy jav. Stretávame sa aj dnes v niektorých obciach, že nie každý má z každého ovocia strom. Ponúknuť tak susedom jablká výmenou za papriku, nejaké hrušky, strapce hrozna, nie je nič neobvyklé. Získame tak aspoň také plodiny, aké možno sami nemáme a budeme potrebovať. Alebo rovno pozvime susedov na oberačku k nám. V prvom rade je ale nutné začať spolu komunikovať. Je čoraz viac totiž bežné, že so susedmi nekomunikujeme, hoci len pár metrov od seba striháme v rovnakom čase stromčeky.

10. Originálny predaj, sponzoring

Ak už žiadna spotreba a nepomáha ani rôzny spôsob konzervovania, existuje aj predaj. Taký, ktorým ponúknete jablká za prijateľnú cenu, ale aj so službou navyše (dovoz a roznos), napríklad pre firmy, kancelárie, sídlo firmy, alebo do jedálne, vývarovne, reštaurácie známeho, do hotela pre hostí, či akvaparku otvoreného celoročne, vo svojom okolí. Sponzorovať môžete obecné podujatie, športový turnaj, alebo len súčasné predvolebné mítingy, keď guláš už nie je moderný.

Aj tu je však prekážkou nezáujem niektorých prevádzok získavať čokoľvek, hoci majú možnosť získať presne to, čím sa dnes pýšia mnohí. „od farmárov a bio“. Je pravdou, že snahou o predaj a snahou o nájdenie vhodného kupcu / odberateľa vynakladáte väčšie úsilie, niekedy viac ako pri každom jednom z bodov doteraz.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu