Princípy toho, ako skladovať cesnak, nie sú žiadnou zásadnou vedou. Rozdeľujeme pritom, či má ísť o klasické suché skladovanie, mrazenie, alebo nakladanie v soli. Skladovanie cesnaku vypestovaného doma, alebo kupovaného v obchode si vyžaduje klasickú izbovú teplotu a najmä sucho. Môže ísť aj o teploty o niečo nižšie, no skôr chladnejšie, ako teplejšie. Ideálny je priestor v špajzi, komore s potravinami, či nie chladnej pivnici.
Cesnak pestovaný doma s celým cíbikom zviazaný do vrkočov je po celé generácie klasickou výzdobou hospodárskeho interiéru, no nie je to len tak pre okrasu. Má to svoj účel. Cesnak, ktorý je v kope pri sebe zviazaný, je po ruke. Podľa rôznych povier odpudzuje škodliviny, choroby, či dokonca upírov. No najmä ako zavesený je vystavený lepšiemu prúdeniu vzduchu.
Sušenie cesnaku a jeho skladovanie Vypestovaný cesnak zasadený z minulého roka sa zbiera do polovice augusta a necháva sa sušiť na mieste bez slnka, no suchom a teplom. Ideálne pod strechou, na gánku, na chalupe, či v priestoroch tomu podobných. Ak chceme cesnak zväzovať, chce to paličákový cesnak, ktorému ešte zostávajú lístky. Nepaličákový cesnak to má so zväzovaním ťažšie. Zberáme ho vtedy, keď lístky uvädnú a sadnú na zem. Cesnak vyberáme zo sypkej hliny ľahšie, inak dobre poslúžia vidly, alebo rýľ, ak viete, kde presne sa hlavičky nachádzajú a nedôjde k pretnutiu.
Cesnak môže plesnivieť, klíčiť, schnúť a znehodnocovať sa, či zhniť. Je preto dobré dbať na to, aby naň nesvietilo slnko, nebol v kolísavej teplote a ani v prílišnom suchom prostredí. Jeho hlavičky zbytočne nenarúšajte a neotvárajte, aby nestrácal rýchlym vysušovaním svoj objem a látky. Prílišná vlhkosť – jej zdržiavanie môže mať za následok klíčenie. Cesnak má ideálne miesto v špajzi zavesený, prípadne na inom podobnom mieste bez prístupu priameho slnka. Nikdy cesnak neuzatvárame do nádob, do igelitových vreciek, ani do fliaš. Nesmie byť v miestnosti s kolísavými teplotami a prekúrenými miestnosťami vykurovanými napríklad krbom.
Poznáme aj cesnakové kytice, skladovanie paličákového cesnaku tak, je ho nechávame na tvrdých paličkách vysušiť vo váze hlávkami hore. Pochopiteľne, vo váze nesmie byť žiadna voda a ďalej od výparov z hrncov. Ponechávať a skladovať ho môžeme aj v chladnej pivnici, v ktorej je nevyhnutné sucho a vlhkosť pod 61%. Sušenie priamo očisteného cesnaku na sypkú zmes do pokrmov je o niečo náročnejšie. Žiada si cesnakový pretlak rýchlo a dôkladne presušiť a následne pomlieť.
Ak máte veľkú úrodu cesnaku, je dobré myslieť na ďalšie spôsoby, ako konzervovať a predĺžiť tak dostupnosť a chuť cesnaku na dlhšie obdobie, napríklad až do výsadby nového. Preto je vhodné spomenúť aj ďalšie spôsoby jeho skladovania a konzervovania, ako sú napríklad:
0 komentárov