Poďme si trošku predstaviť egreše, nie tak bežné ovocie, ktoré by sme mali na stole každý deň. Poznáme dva druhy egrešov. Americké a európske tipy. Hovorí sa, že tie naše európske sú väčšie a aj chutnejšie ako ich americkí príbuzný. Môžu mať veľkosť až okolo dvoch centimetrov. Čo sa týka ich farebnej škály, tak sú celkom farebné. Môžu byť biele, ružové, červené ale hádam najtypickejšie sú práve tie zelené.
Je mnoho dôvodov prečo ich konzumovať, teda okrem ich výbornej chuti.
Ak ste tí šťastnejší s vlastnou záhradkou, egreše sú úplne nenáročné na pestovanie. Veľmi hojne nám produkujú ovocie, ktoré môžeme konzumovať priamo z kríčka. Ak by sme ich chceli zavariť, prípadne z nich uvariť džem či lekvár, v tom prípade ich môžeme pozbierať aj trošku skôr ako celkom dozrejú.
Je to maximálne nenáročný recept. Mnoho z nás varí džem či lekvár tak, že k egrešom pridá aj iné ovocie. Môžete ho skúsiť urobiť s ríbezlami, malinami či jahodami. Prípadne môžete pridať aj iné ovocie. Džem môžete uvariť aj čisto z egrešov, aj tak chutí výborne.
Budeme potrebovať len egreše, vodu a cukor (prípadne med).
Egreše oberieme, odstránime listy a stopky. Poriadne ich umyjeme a dáme variť do hrnca s trochou vody. Varíme ich až do rozvarenia a až potom pridáme cukor. Presvečíme sa, či je džem dosť hustý, ak nie, varíme dlhšie. Následne ešte horúci džem plníme do pohárov, dobre uzavrieme a necháme pod prikrývkou vychladnúť.
0 komentárov