Mäso do mraziaka: ako najlepšie zmraziť ryby, zverinu, či hydinu?

Bežné skladovanie mäsa do mraziaka si za bežných okolností nežiada čo vylepšovať. Ak ale plánujete zmraziť mäso a uchovávať ho v mraziaku dlhšie, vedzte, že nie každé je určené na dlhodobé skladovanie. Sú druhy mias, ktoré viac ako 3 mesiace udržiavať v mrazničke nemôžete, pretože aj napriek zmrazeniu dochádza k ich skaze.

Ako ideálne zmraziť mäso v mrazničke

Ako zmrazovať ryby

Ryby sú určité špecifikum oproti iným druhom mäsa. Zbavené šupín a vnútorností, prípadne hlavy, ich umyté nedávame zmraziť ihneď. Ideálne, ak len na krátko do mrazničky, aby sa predmrazili. Zhruba hodinka, alebo dve docielia, že mäso bude tvrdšie, no dostatočne mäkké na to, aby doň prenikla voda. Po vybratí ryby vložte do studenej vody a po pol minúte vyberte, odkvapkané uzatvorte do vrecka a dajte definitívne zamraziť. Docielite tým, že sa mäso naozaj dobre zmrazí aj vo vnútri. Morské ryby môžeme zmrazovať aj 12 mesiacov. Naopak sladkovodné by nemali byť zmrazované dlhšie ako 3 mesiace.

Ako zmraziť zverinu

Zverina sa mrazí podobne ako hovädzina, či bravčovina. Ideálne je, ak už do mrazničky ukladáte mäso prešpikované, prípadne naložené. Oveľa lepšie doň následne prenikne požadovaná chuť.

Ako zmraziť hovädzinu a bravčovinu

Najlepším spôsobom, ako zmrazovať veľké kusy mäsa, steaky a rezne, je už pripravené nakrájané plátky mäsa mať jednotlivo oddelené buď zamrazovacou fóliou alebo vreckami určenými na zmrazovanie. Vyhnete sa komplikáciám pri rozmrazovaní. Na tuk bohaté, prevažne bravčové, ale aj divina, sa ideálne zamrazujú na 2 až tri mesiace. Mäso pripravené a určené na steaky a také, ktoré už len hodiť na panvicu, či prešpikované mäso zamrazujeme na 6 mesiacov.

Ako mraziť hydinu

Hydinu mrazíme celú tak ako je, prípadne naporciovanú na kúsky. Nie je tak náročná na skladovanie a konzervovanie mrazom. Chudšie mäso a kuracina na 8 až 10 mesiacov.

Pri mrazení všeobecne platí jedna zásada. Čím rýchlejšie sa potravina zmrazí, tým menej sa vytvára krištálikov, ktoré pri rozmrazovaní ničia pôvodnú bunkovú štruktúru. Platí, že čím rýchlejšie a hlbšie je potravina zmrazená, tým lepšie.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu