Nôž na paradajky je na počutie zaujímavá vec. V prvom rade sa pýtate, či je ten nôž naozaj len na paradajky, pretože v takom prípade sa vám veľmi neoplatí ho kupovať len kvôli tým piatim rajčinám, ktoré za polroka zjete. Sú však aj iní, takí, čo holdujú rajčinám viac, pracujú v gastronómii a potrebujú poriadne opracovať a pripraviť rajčiaky a nakoniec nájsť aj iné využitie jeho vlastnostiam. V skutočnosti totiž nejde len o rajčiny.
Nôž na rajčiny má za každých okolností rovnaké vlastnosti. Tenká čepeľ so zúbkami pravidelnými a rovnako veľkými, ktoré pomocou jemných vibrácií noža a rovného ťahu zaistia krájanie rajčiny a narúš anie jej jemnej šupky tak, aby nedošlo k poškodeniu štruktúry, dužiny a ani sťahovaniu šupky z jedného kolieska na druhý, či celkom mimo dužinu. Rovnakú vlastnosť však využijete napríklad aj na jemné krájanie drobného ovocia, či dokonca hrozna. S týmto nápadom som prišiel až pri vlastnom kulinárskom pokus-majstrovaní. Hrozno sa takýmto nožom krája vynikajúco. Veľmi často ho však používajú aj na krájanie salámy. Využíva sa pritom hlavne práve zúbkovanie a rovný rez, ktorý je možné udržať oveľa lepšie ako pri tenkých a kĺzavých nožoch. Príkladom môže byť nôž na rajčiny od Fiskars, firmy fungujúcej od 17. storočia, uvádzaný ako nôž na rajčiny, ktorý poslúži na predstavu kvalitného noža.
Zúbkovanie je ideálne v podobe vlnitého výbrusu. Priameho, rovného a pravidelného vlnenia sa. Kvalitné nože sa nedajú spoznať podľa toho, či sú presne vyvážené, aj keď aj to je jedna z vlastností, ktoré profesionál pri držaní, uchopení a manipulácii s nožom vie oceniť. Základom pre rozoznanie kvalitného noža je stabilná oceľ, absolútna pevnosť noža a rukoväte, pevnosť čepele bez ohýbania a nerovností. Nevyhnutná je hladkosť. Orientovať sa podľa značky opäť nie je na škodu, keďže kvalitný a známy výrobca je sám o sebe zárukou kvality. Ak dávate šancu novinke a neznámym značkám, aj medzi nimi je možné nájsť zaujímavých zástupcov, aj keď bez vlastného „opáčenia“ práce s ním bude ťažké vybrať ten najlepší. Nepriľnavý povrch je výhodou, najmä keď výrobca vyrába nože s kvalitným povrchom, ktorý sa dobre čistí. Zbaviť sa zaschnutých nečistôt práve na zúbkoch môže byť ťažšie. Dobre riešený povrch však dovolí jednak veľmi rýchlo a úspešne nôž umyť a zároveň ho tak ľahko nezašpiníte. Voda na takýchto povrchoch môže robiť takéto formácie ako na fotografii. Akonáhle nôž nahnete, voda ztečie a na noži zostane asi toľko, ako na jednu kvapôčku.
Vychytávkami tohto typu noža môže byť vidlicovitá koncovka s napichovacou funkciou, prípadne len čisto dizajnovým prvkom je vyrezávanie do čepele. Tou hlavnou pôdou jeho využitia sú však rajčiny. Nožom tohto typu sa úspešne darí vytvárať z rajčín rovné plátky, aj keď treba priznať a pripomenúť, že vnútro samotné je tekuté a menej súdržné so zvyškom. Nemálo odrôd rajčín ale umožní získať pri tenkých rezoch takýmto nožom viac, a hlavne plnšie plátky.
0 komentárov