Panvica Wok: jej využitie, vlastnosti, história a zaujímavosti

Určite si už viacerí z Vás ani len nevedia prácu v kuchyni predstaviť bez tzv. wok panvice. Je to mimoriadne obľúbená pomôcka v kuchyni, ktorá je na našom trhu už dobrých pár rokov. Nepatrí pritom medzi tradičné súčasti kuchynského vybavenia z dôb našich rodičov a mám, pretože už dvojité W napovedá o nepôvodnom názve. Je maximálne praktická, funkčná a príprava v nej je rýchlejšia, jedlá sú chutnejšie aj zdravšie. Ak ju ešte vo svojej domácnosti nemáte, pritom radi v kuchyni tvoríte, skúšate nové chute a spôsoby, možno je už dávno na čase si ju zadovážiť.

wok panvica

Odkiaľ pochádza a čo vlastne tá panvica wok je?

Panvica wok je hlboká, široká a oblá panvica, ktorá má dve ušká. Na Slovensku sa stretávame hlavne s podobou s rúčkou na spôsob panvice. Práve ňou udržiavame panvicu v pohybe, ak si to spôsob prípravy žiada. Spája sa s rýchlym prudkým opekaním. V Ázii, odkiaľ pochádza, v nej doslova zhotovia jedlo za „minútku“. Pôvodne pochádza z Číny, kde ju poznajú a používajú už 2000 rokov. Neskôr sa dostala do ostatných štátov Ázie a až neskôr do Ameriky a Európy.

V ázijských štátoch je to bežná kuchynská pomôcka, ktorú využívajú nielen na rýchle opekanie, ale aj varenie, dusenie či varenie na pare. Príprava jedál vo woku je expresne rýchla a prebieha v tzv. pohybe. Určite ste už v nejakom filme alebo dokumente zahliadli prípravu jedál od ázijských majstrov, ktorí ho mali za minútku a šikovne hýbali zápästím a zároveň ho rýcho miešali. Bežne sa v nej pripravujú okrem rýchloviek z mäsa či zeleniny aj rôzne polievky, rezance, kaše, ryža, huby, orechy či iné dobroty. Je jednoducho na všestranné každodenné využitie v kuchyni.

Inšpirácia v Ázii, ale výrobca môže byť aj neďaleko

Dnes je wok bežnou súčasťou sortimentu rôznych výrobcov kuchynského riadu. Tak ako dobrú pizzu vedia upiecť aj mimo Talianska, vyrábajú sa výborné a odolné panvice wok aj mimo Číny. Funkciu wok panvice využívajú výrobky mnohých svetových značiek. Kľpčový je tvar panvice a jej objem. Druhou vlastnosťou sú technológie, materiálové vyhotovenie a ďalšie vlastnosti. Tie už súvisia so samotným výrobcom a kvalitou.

wok panvica

Panvica wok od Fiskars sa napríklad nesnaží veľmi vchádzať do dizajnu „lievika“ a ide skôr cestou hlbšieho, trochu viac zaoblenejšieho tvarovania. Zaistí správnu funkciu, dostatok priestoru a výbornú ovládateľnosť. Model Functional Form 28 cm sa pýši nepriľnavým povrchom a hliníkovým základom, ktorý prispieva k nižšej váhe, ale aj rýchlemu rozliehaniu tepla po celej ploche. Výrobca ju vybavil úpravou dna, aby neškriabala varné dosky. Vzhľadom na povrch vnútornej časti je vhodné, ako je zvykom pre udržanie čo najdlhšej kvality riadu, používať na miešanie drevený, maximálne plastový riad. Má adekvátnu váhu a zaujímavý povrch z vonka aj zvnútra. Pri miešaní a premiešavaní je však naozaj dobré prihliadať pri každej kvalitnej panvici na povrch a používať len plastové, alebo drevené riady.

Z čoho sú panvice wok vyrobené?

Ako aj iné panvice, tak aj wok panvice sa môžu vyrábať z rôznych materiálov. Tradičné čínske woky sú vyrobené z liatiny, pretože vydržia dlhé roky používania, rýchlo sa zohrejú a dlho udržiavajú teplo. Sú však veľmi ťažké, čo výrazne obmedzuje možnosť voľného prehadzovania jedál.

Hliníkové woky s nepriľnavým povrchom sú síce lacnejšie, ľahšie a odolnejšie proti poškodeniu ako wok z liatiny alebo uhlíkovej ocele, ale uvoľňujú teplo oveľa rýchlejšie ako ich ťažšie verzie.

U nás sú wok panvice najčastejšie vyrábané z ocele a rôznych zliatín, pričom ich úloha a využitie zostáva rovnaké, ako pri ázijských origináloch. Oceľové woky sú veľmi odolné a trvanlivé. Pri rýchlom varení si potraviny zanechajú svoje vitamíny.

Taktiež keramické a teflónové

Teflónový povrch je najobľúbenejší. Pri práci s takýmto povrchom, je však možné použiť iba silikónové alebo drevené pomôcky na miešanie. Kovovými by sme povrch poškodili a trvalo znehodnotili. Pamätať na túto zásadu potom znamená, že nám panvica vydrží dlho. Panvice s keramickým povrchom sa vyznačujú rovnomerným rozložením tepla po celom jeho povrchu a udržia teplo dlhú dobu. Môžu byť ťažšie, alebo drahšie. Neraz je však ich značka, dizajn a kvalita dôvodom, pre ktorý si ich zadovážime.

Fiskars wok 28 cm

foto: kvalitnejšie panvice si dávajú záležať nie len na vnútornom povrchu, ale na celkovom povrchu a vhodnosti pre konkrétny typ platničky. Plynový horák, indukcia. Spodná strana WOK panvice Fiskars Functional Form 28 cm odhaľuje určenie na jednotlivé tipy, no dovoľuje aj použitie v trúbe pri nižších teplotách a piktogram informuje aj o použití v umývačke riadu.

Výhody a nevýhody používania woku

Výhody:

  • veľmi rýchla príprava jedál
  • zachovanie si vitamínov a prospešných látok v jedle
  • schopnosť variť rôznorodé jedlá
  • používanie minimálneho množstva tuku a oleja
  • častokrát možno nahradiť tuk aj malým množstvom vody

Nevýhody:

  • rukoväť na panvici sa rýchlo zohrieva, čo záleží najmä od konštrukcie a materiálu. Je potrebné preto zvýšiť opatrnosť pri príprave jedál, aby nedošlo k popáleniu
  • Pri drahších a chúlostivých materiáloch, ak to odporúča výrobca – pred prvým použitím ich treba ošetriť a po každom umytí ľahko namazať olejom vhodným na použitie pri vysokej teplote.
  • obvykle sú panvice wok väčšie ako tie klasické a je teda na mieste myslieť na veľkosť pri kúpe, aby sa nám s ňou dobre pracovalo. Prihliadať pritom treba nie len na možnosti jej skladovania, ale aj rozmery sporáku, plynového sporáku a okolia. Miera zasahovania do iného horáku.

Ako najlepšie variť v panvici wok

  • nalejme si malé množstvo oleja do panvice a nechajme ho dobre rozpáliť
  • následne pridajme mäso podľa nášho gusta, ryby prípadne morské plody. Orestujme minútku v horúcom rozpálenom oleji. Poriadne miešame. Následne z panvice mäso vyberieme a dáme oddýchnuť na bok, napríklad na tanier.
  • do woku pridáme trochu nového oleja, použijeme koreniny a následne môžeme pridávať rôzne druhy zeleniny alebo hríby. Nemusíme ich restovať príliš dlho, aby zelenina nestratila svoje vitamíny a výživné látky a nebola rozvarená. Môže trošku chrumkať. Ak ich obľubujeme, môžeme pridať aj ryžové
  • v zápätí pridáme naspäť mäsko, ryby, morské Chvíľu restujeme, miešame a máme hotovo.

Ak si chcete ušetriť čas v kuchyni s prípravou jedla a mať aj menej špinavého riadu, určite sa vám oplatí investovať aspoň do jednej panvice wok. Priebežne je ju možné používať na viacero krokov za sebou. Pri prvom použití je každý ešte neskúsený. Postupne sa však aj skúsenosť a miera využitia môže výrazne meniť. Stále to ale nebude znamenať, že ostatné panvice už v kuchyni nemajú význam. Ich význam zostáva.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu