Domáce recepty: ako udržať chlieb dlhšie čerstvý a bez plesní?

Chlieb je základom raňajok, desiaty, aj bežného servírovania počas dňa. Chlebovník, či chlebáreň, nie každý ju doma má, no slúži nám na uchovanie pečiva. Samostatný kus mininábytku, či skôr skrinky na chlieb, v sebe neraz ukrýva množstvo omrviniek a nevenujeme mu pozornosť, ako by sme mali. Práve preto sa v ňom môžu tvoriť plesne a tieto plesne ďalej môžu produkovať zárodky aj v inak čerstvom pečive. Aj tu si vieme pomôcť klasickými receptami s prívlastkom „babičkovské“.

Chlieb alebo pečivo

Ako chlieb nevystavovať toľkým plesniam?

Plesnivenie je možné znížiť, alebo vymietiť pochopiteľne čistením, no účinným nástrojom je aj surový zemiak. Ideálne, ak spracúvate v kuchyni zemiaky, dva surové kúsky dáte do vľavo aj v pravo. Po týždni ho vymeňte, keď budete opäť pripravovať niečo zo surových zemiakov.

Ako udržať pečivo dlhšie čerstvé?

Veľa druhov chlebíkov vydrží dlhšie čerstvých, ak skladujeme v chlebárni aj dve tri kocky cukru, prípadne polovicu rozkrojeného jablka.

Vo všeobecnosti platí:

  • Chlieb skladujeme v chlebníku (alebo ak chcete chlebárni, hoci ide o nesprávny pojem)
  • Vhodný je aj košík pri izbovej teplote, avšak s plátenou utierkou. Chlieb zabalený do plátenej utierky udržuje potrebnú klímu a zabraňuje výraznej výmene vlhkosti.
  • Chlieb nedržíme v igelite
  • Môžeme ho aj zmrazovať. Podrobnejšie sa správnemu skladovaniu chleba venujeme v novšom článku.
  • Ako piecť chleba a na aké zásady možno prihliadať si pozrite v článku.
  • Staré pečivo možno za istých okolností opäť využiť. Viac sa dočítate práve tu.

Ďalšie odkazy

  • Návod, ako postaviť pec na domáce pečenie pizze a chleba nájdete aj pod týmto odkazom.
  • Kvásku sa venuje táto zaujímavá kniha. Tá má aj pokračovanie, takže postačí kliknúť na meno autorky a objaví sa aj ďaľšia jej knižná tvorba.
  • Domáce pekárne, ktoré nám sprístupňujú čaro domáceho pečenia, si môžeme zadovážiť aj v obchodoch ako Andreashop.sk, alebo MALL.sk

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu