Kto z nás by nemal rád čerstvý chrumkavý chlebík, prípadne iné pečivo? Tomu sa jednoducho nedá odolať. Úplne najideálnejšie je, si upiecť chlebík doma, a potom ho len taký horúci a chrumkavý ponúknuť rodinke. Nie vždy je to však také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pri pečení chleba treba určité skúsenosti a čím viac si to natrénujeme, tým budeme úspešnejší. Nedajte sa teda odradiť prvými neúspechmi, kedy môže byť chlebík tvrdý, či nie podľa našich predstáv. Pravidelné návštevy obchodu najčastejšie práve kvôli pečivu i tak nakoniec skončia nákupom ďalších, nie vždy potrebných vecí, tak teda hor sa do pečenia.
Receptov na pečenie chleba je nespočetné množstvo, ale keď si človek nájde ten svoj, už sa ho drží. Piecť môžeme z rôznych druhov múky, od bielej, celozrnnej, špaldovej a bezlepkovej. Hovorí sa, že je najlepšie začať práve bielou múkou nakoľko sa s ňou pracuje najlepšie. Ak budete skúsenejší v pečení, môžete skúsiť rôzne variácie chlebov ako: celozrnný, bezlepkový, mrkvový, rascový, zemiakový či tekvicový.
Ponúkame vám zopár tipov, ako čo najlepšie upiecť chlieb:
Ideálne je piecť chlieb v na to určenej forme na pečenie chleba. Dnes nám trh ponúka neuveriteľné možnosti rôznych foriem. Či už siahnete po menšej, väčšej či užšej forme, fantázii sa medze nekladú. Niektoré gazdinky pečú chlieb, len tak na plechu, na papieri na pečenie. Ideálna je však aj zapekacia forma s pokrievkou. Formu si vymastíme a vložíme do nej cesto, ktoré je pekne vykysnuté.
Pri pečení je veľkým pomocníkom zásobník s vodou, ktorý môžeme dať do rúry pod chlebík. Na niečo také môže poslúžiť aj zapekacia keramická misa. Na pečenie chleba a tento účel možno využiť aj špeciálne košíky. Tiež sa odporúča chlebík pred koncom pečenia potrieť vodou, mal by byť chrumkavejší. Napríklad taká Tescoma pečenie berie vážne a prejavuje sa to aj na ich ponuke.
V závislosti od rúry pečieme chlieb, ideálna teplota je 200 – 230 stupňov a po pól hodinke treba teplotu stiahnuť na nejakých 150 – 170 stupňov. Po upečení chlebíka, ho nechajte vychladnúť na stojane, aby nebol zo spodku vlhký. Odporúča sa počkať, kým chlieb trošku vychladne, aby sa nám nerozpadal. Ideálne je skladovať chlebík v košíkoch, chlebníkoch, ale veľa z nás si dáva chlieb aj zamraziť do mrazničky.
0 komentárov