Tipy na pečenie chleba v domácnosti: ako a v čom piecť?

Kto z nás by nemal rád čerstvý chrumkavý chlebík, prípadne iné pečivo? Tomu sa jednoducho nedá odolať. Úplne najideálnejšie je, si upiecť chlebík doma, a potom ho len taký horúci a chrumkavý ponúknuť rodinke. Nie vždy je to však také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pri pečení chleba treba určité skúsenosti a čím viac si to natrénujeme, tým budeme úspešnejší. Nedajte sa teda odradiť prvými neúspechmi, kedy môže byť chlebík tvrdý, či nie podľa našich predstáv. Pravidelné návštevy obchodu najčastejšie práve kvôli pečivu i tak nakoniec skončia nákupom ďalších, nie vždy potrebných vecí, tak teda hor sa do pečenia.

DOmáci chlieb, pečenie chleba

Receptov na pečenie chleba je nespočetné množstvo, ale keď si človek nájde ten svoj, už sa ho drží. Piecť môžeme z rôznych druhov múky, od bielej, celozrnnej, špaldovej a bezlepkovej. Hovorí sa, že je najlepšie začať práve bielou múkou nakoľko sa s ňou pracuje najlepšie. Ak budete skúsenejší v pečení, môžete skúsiť rôzne variácie chlebov ako: celozrnný, bezlepkový, mrkvový, rascový, zemiakový či tekvicový.

Zásady pri pečení chleba

Ponúkame vám zopár tipov, ako čo najlepšie upiecť chlieb:

  • všetky potrebné suroviny si vyberte z chladničky skôr, aby mali izbovú teplotu, cesto tak bude lepšie kysnúť.
  • základné suroviny, ktoré budeme potrebovať sú: droždie, múka, voda, soľ a cukor. Pre spestrenie môžete pridať rascu, či rôzne semienka.
  • droždie môžete použiť aj sušené, úplne ideálne je však použiť čerstvé droždie, ktoré sa predáva v kockách.
  • spracujeme si suroviny a začneme miesiť cesto. Najprv bude cesto lepkavejšie, ale tým, že ho budeme miesiť dlhšie, bude krásne mäkké.
  • veľmi dôležité je kysnutie cesta. Je to základná zásada, aby vám chlebík krásne vyšiel. Ideálne je cesto nechať kysnúť minimálne pól hodinu, ale čím dlhšie, tým lepšie.
  • ako zistiť, že je už cesto vykysnuté? Pichnite do cesta prstom, a keď vám v ňom ostane diera, a celé cesto nezačne klesať, je správne vykysnuté.

Ako a v čom piecť chlieb?

Ideálne je piecť chlieb v na to určenej forme na pečenie chleba. Dnes nám trh ponúka neuveriteľné možnosti rôznych foriem. Či už siahnete po menšej, väčšej či užšej forme, fantázii sa medze nekladú. Niektoré gazdinky pečú chlieb, len tak na plechu, na papieri na pečenie. Ideálna je však aj zapekacia forma s pokrievkou. Formu si vymastíme a vložíme do nej cesto, ktoré je pekne vykysnuté.

Pri pečení je veľkým pomocníkom zásobník s vodou, ktorý môžeme dať do rúry pod chlebík. Na niečo také môže poslúžiť aj zapekacia keramická misa.  Na pečenie chleba a tento účel možno využiť aj špeciálne košíky. Tiež sa odporúča chlebík pred koncom pečenia potrieť vodou, mal by byť chrumkavejší. Napríklad taká Tescoma pečenie berie vážne a prejavuje sa to aj na ich ponuke.

V závislosti od rúry pečieme chlieb, ideálna teplota je 200 – 230 stupňov a po pól hodinke treba teplotu stiahnuť na nejakých 150 – 170 stupňov. Po upečení chlebíka, ho nechajte vychladnúť na stojane, aby nebol zo spodku vlhký. Odporúča sa počkať, kým chlieb trošku vychladne, aby sa nám nerozpadal. Ideálne je skladovať chlebík v košíkoch, chlebníkoch, ale veľa z nás si dáva chlieb aj zamraziť do mrazničky.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu