Žihľava a jej zbieranie: na čo poslúži, čo zbierať a kedy?

Žihľava, alebo tiež pŕhľava dvojdomá, má od nepamäti dôležité miesto v ľudovom liečiteľstve, v dávnej pohanskej gastronómii, alebo pri vykrmovaní domácej hydiny. Žihľava s otrubami sa bežne mieša aj dnes na dedinách ako potrava pre domáce husy a kačky. Domáci chovatelia to robia počas jari až do jesene, kedy je stále žihľava dostupná. Základom je mať v blízkosti lokalitu, kde sa žihľave darí. Za bežných okolností sa zo žihľavou v udržiavaných záhradách nestretávame.

žihľava a jej využitie, pŕhľava dojdomá

Nájdeme ju na lúkach a plochách, ktoré sú menej udržiavané, mimo trávniky a chemicky upravované záhrady a najmä mimo cesty a plochy vystavené iným znečisteniam a rizikám. Keďže ide o odolnú rastlinu so silnými koreňmi a nenáročnú na živiny, objavíme ju v škárach múrov, v puklinách chodníkov, ale najmä na okrajoch stavieb, v menej kosených trávnatých porastoch a vôbec na neprístupných miestach.

Liečivé účely a liečivé činky žihľavy

Na liečivé účely používame jej listy a vňať. Aj to však platí len v určitom období, skôr, než rastlina vykvitne. Práve apríl a máj je ideálnym obdobím, kedy sa venovať zberu rastliny. Neskôr až do augusta a septembra je použiteľná len rastlina v rámci mladých zelených lístkov. Vňať a kvety sa neskôr už nezbierajú. Nezbierajú sa ani rastliny priveľmi vysoké a hrubé. Rastlina ktorá má viac ako 50 centimetrov je vhodná len vo svojich horných 30 až 40 centimetroch. Listy sa tiež odporúča zbierať poobede, nie ráno, kvôli obsahu niektorých látok.

Žihľavový čaj z vysušených listov má viacero účinkov pri mnohých diagnózach. Pije sa pri chrípke, pri ochoreniach obličiek, pečene, žlčníka, ale tiež pôsobí na metabilizmus. Vo svojej prirodzenej podobe je bohatá na vitamín C, betakarotén, niekoľko vitamnov B. Čaj zo žihľavy je vhodný pre diabetikov pre účinky znižovania hladiny cukru v krvi. Vhodná je pri ochoreniach močových ciest, keďže má močopudné účinky. Odborníci si cenia obsah chlorofylu, ktorý má využitie pri hojení akné a rôznych rán po zraneniach a rezných ranách.

V ponuke obchodov už naši starí rodičia poznali žihľavový šampón. Nie je to pritom len tak pre nič za nič. Už od dávna boli známe účinky žihľavy na rast ako aj stav vlasov. Najmä ak vypadávajú a nejde o hormonálne príčiny. Žihľava  má však ešte aj ďalšie využitie.

Ďalšie využitie žihľavy

Žihľava sa od dávna používa aj v ľudovom liečiteľstve. Ako tinktúra, olejčeky, ale aj prirodzená čerstvá. Pri ochoreniach kĺbov v tele naštartuje niekoľko ozdravných procesov, ktoré začínajú prekrvením svaloviny. Je však na to len nutné trochu viac odvahy. Dopriať si niekoľko úderov mladou žihľavou po bolestivých miestach ako sú kolená a kĺby, lakte a zápästia. Iné miesta na tento účel už skôr nevoľte.

Žihľava sa používala v dávnej gastronómii, ale dnes si k nej opäť nachádzajú cestu rôzne recepty. Je totiž vhodnou prísadou do šalátov, vyumývaná vo vode sa mierne zbaví pichľavých chĺpkov. Využíva sa tiež ako náhrada za špenát, respektíve jej prípravu môžeme prirovnať k tej v rámci špenátu.

Postrehy k žihľave a jej spracovaniu:

  • listy sušíme tak, aby zostali zelené. Ak hnednú, alebo černajú, tieto listy nepoužívajte.
  • vysoké a drevnaté stonky v žiadnom prípade nevyužívame. Obsahujú priveľa dusíka, čím si viac škodíme.
  • žihľavové čaje by sa nemali piť dlhšie ako súvislé dva – tri týždne.
  • korene sa zbierajú až na jesen, v čase keď sú dozreté semená. Tie môžu poslúžiť na budúcoročné rozšírenie žihlaviska.
  • žihľava je známa svojim pŕhlením. Pri zbieraní sú ideálne gumové rukavice.
  • pŕhlia drobné ostré háčiky, ktoré sa nepokúšajte hasiť studenou vodou. Zmierniť pŕhlenie to nepomáha.
  • je nutné dodať, že žihľava rastie na miestach mimo bežný prístup, čo môže zvyšovať riziko, že toto miesto si zvolil na vykonanie potreby nejaký muž, pes a pod. Preto obzvlášť pozor na čisté rastliny aj po stránke lokality.

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu