Vedieť o všetkom, čo môžeme v našich končinách pestovať a potešiť našich blízkych, či naše žalúdky, sa zdá byť nemožné. Botanik to možno vidí inak, no bežný slovenský záhradkár môže byť prekvapený, ak vidí niečo také ako je jahodovec obyčajný. Rastlinka pochádzajúca zo Stredomoria, ktorá vyniká neopakovateľnými plodmi. Exotické ovocie, ktoré je možné pestovať aj v našich podmienkach, je niekoľko krát prekvapením. Viaže sa naň zopár zaujímavostí.
Foto: plody aj kvety na jednom kríku súčasne nie sú nič výnimočné, zdroj foto: zahradnici.sk
Jahodovec obyčajný, tiež niekedy uvádzaný ako Planika veľkoplodá, či Jahodový strom. Reálne však botanicky nejde o rastlinu príbuznú jahodám. Svoj názov získali pre chuť alebo farbu plodov, ktoré vyzerajú a jedia sa podobne ako liči, no viac sa chuť podobá na jahody. Ovocná chuť je však originálom, ktorý poteší náročného pestovateľa, príležitostného milovníka záhrady, aj deti. Chuť môže niekomu pripomínať jahody, no spomínajú sa aj figy. Plody jahodovníka sú len jednou zvláštnosťou celej rastlinky.
V Kalábrii jej hovoria Acummaru, Cacumerol, alebo Aommaro. Na Sicílii Agumaru, alebo Aumaru. Na Sardínii Arbose, alebo Cariasa. V Toskánsku Albatrello, Albatresto, Corbezzlo alebo Albatro. Názvy majú v Taliansku rôzne aj pre rôzne historické dialekty a nárečia.
Plody nie sú bežne využívané na priamu konzumáciu, ale skôr sa využívajú na výrobu ovocných štiav, koktailov, smoothies, alebo ako súčasť do drení, džemov a ovocných krémov. 2 až 3 cm veľké plody vyzerajú takmer ako liči. Využitie môžu mať aj na výrobu ovocných destilátov, ktoré sú v našich končinách stále veľkou neznámou. Plody majú vysoký obsah cukru, vitamínu C, antioxidantov a aj ďalších zdraviu prospešných látok. Ako citlivé na zber a skladovanie, si žiadajú rýchle spracovanie. Prípadne pri zbere plodov opatrnosť a ukladanie nie do hlbokých nádob.
Drobné plody sú žlté, postupne menia veľkosť a z oranžovej následne prejdú na pastelovú červenú.
Nejde o náročný strom, hoci určený je najmä do teplejších oblastí južného Slovenska, alebo na chránené stanoviská pokojne aj severnejších oblastí. Naša rastlinka pochádza od zahradnici.sk, čo je predajca z Kysúc. Zvláda mrazy vyskytujúce sa na celom západnom Slovensku zatiaľ bez zásadnejšej ujmy. Stále však na mieste bez pôsobenia vetra. Rastlinu je možné pestovať ako solitér. Najmä pri silnejšom strome je to odporúčané, keďže vynikne jeho krásna hustá koruna a úroda ovocia. Samotný predajca odporúča zimovať rastlinu v bezmrazovej miestnosti s teplotou okolo 5 °C. Pri menších črepníkových variantoch je to určite ideálne.
Zaujímavé sú listy rastlinky s jasnou lesklou zelenou farbou, odolné proti mnohým škodcom a chorobám. Okraje listov sú zúbkovité až haldké. Spodok listov je svetlejší ale matný odtieň zelenej. Bledo-sivo-hnedá kôra sa môže počas rastu odlupovať a poodhaľovať mladšiu kôru červenohnedej farby. Tieto šupky sú tenké a podlhovasté.
Pestuje sa aj ako okrasná rastlina, pretože:
0 komentárov