Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá je ľahko stráviteľná, má orieškovú príchuť a obsahuje mnoho prospešných látok. Skúsenosti s bulgurom majú Slováci predovšetkým vďaka Turecku a dovolenkám v rezortoch, kde miestni šéfkuchári bulgur využívajú vo vyššej miere.
Prednosťou bulguru je jeho skvelá chuť, jemná štruktúra, obsah živín a nenáročná príprava. V 100 gramoch bulguru je iba približne 90 kalórií, pričom obsahuje 5 gramov vlákniny, 3 gramy proteínov, ale žiadny tuk. V bulgure sa nachádzajú aj vitamíny a minerály, ako napríklad horčík, draslík, mangán, železo, zinok, vápnik a vitamín B.
Vláknina je dôležitá pre naše trávenie, znižuje produkciu žlče a tak predchádza vzniku žlčových kameňov. Podľa viacerých štúdií vie bulgur dokonca odstraňovať rakovinu prsníka. Okrem toho dokáže bulgur znížiť hladinu homocystínu v krvi. Jedná sa o aminokyselinu, ktorá sa vytvára pri metabolických reakciách v našom organizme. Problém nastáva až vtedy, keď sa zvýši úroveň aminokyseliny a s tým súvisia viaceré ochorenia, ako napríklad cukrovka, osteoporóza a ochorenia srdca.
O bulgure je známe, že sa dá pripraviť na tisíce spôsobov. Chutný je na sladko i slano. Podľa mnohých je chutnejší ako kuskus, je výraznejší ako ryže a pripravuje sa jednoduchšie, ako napríklad krúpy. Táto chutná pochutina sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Bulgur nie je vhodný pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku, pretože obsahuje lepok.
Pri namáčaní a varení bulguru vznikajú enzýmy a dochádza k premene škrobov na cukry. Vďaka tomu je jeho príprava taká jednoduchá.
Bulgur má vysoké nutričné hodnoty. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, fosfor, horčík, železo a vitamín A. Je nápomocný pri tvorbe kolagénu, podporuje činnosť nervovej sústavy, čriev a imunitného systému.
Bulgur možno pripraviť tromi spôsobmi:
Pre lepšiu chuť bulguru ho zalejeme vývarom alebo pridáme zeleninový bujón či sójovú omáčku.
0 komentárov