Kvások, jeho vlastnosti a príprava kvásku doma

Kvások je zložený len zo základných surovín – múky a vody. Je to živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií. Tie sú prirodzene prítomné v zrne a následne „uspané“ v múke a tiež v okolitom vzduchu. Keď naši starí rodičia v minulosti piekli chlieb nepoužívali droždie, ale „naocestu,“ tak hovorili domácemu kvásku. Máloktovie, že kvások má viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Posledné týždne sa kvások čoraz viac objavuje aj v médiách, počínajúc reláciou Reflex, cez ďalšie relácie v slovenskom vysielaní. Niet divu. Veď jeho vlastnosti si o popularitu koledujú.

Chlieb

Pozitívne účinky kvásku

  • nenadúva
  • podporuje imunitu
  • odkysľuje organizmus
  • nižší glykemický index
  • úplne bez chémie
  • zlepšuje stav alergií, ekzémov a akné
  • nezaťažuje trávenie
  • rozkladá kyselinu fytovú (umožňuje vstrebávanie dôležitých látok)

Príprava a výroba domáceho kvásku

Ak chceme vyrobiť kvások aj doma potrebuje iba dve základné suroviny – ražnú múku a vodu. Hoci výroba trvá pár dní, kvások nepotrebuje 24 hodinovú starostlivosť, staráte sa o neho tým, že si pripravujete rozkvas na pečenie.

kvások

V prvý deň dáme do väčšieho skleneného pohára dáme približne 50 g múky a pridáme teplú vodu, zhruba 50 ml, aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cesto. Pohár prikryjeme potravinovou fóliou. Necháme pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa.

Druhý deň, nazývaný aj prvé kŕmenie. Cestíčko premiešame, môžeme ovoňať. Malo by byť mierne kyslasté, ale na začiatku sa to ťažšie hodnotí, najmä ak kvások pripravuje prvýkrát. Pridáme znovu 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme do ďalšieho dňa.

V tretí deň v tzv. druhom kŕmení sa tvoria bublinky. Cesto premiešame, následne pridáme opäť 2 lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, aby to bolo stredne husté. Necháme znova do ďalšieho dňa.

Štvrtý deň – pečenie. Kvások by mal byť konečne hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, čiže už má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pozorovaním zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý. Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane.

Do menšej nádobky si odoberieme aspoň 2 lyžice kvásku, uzavrieme, nie silno a odložíme do chladničky. Kvások vydrží určite 10 až 14 dní. Ak nebudete piecť pravidelne, aspoň raz do týždňa, treba ho raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody. Dobre zamiešať a odložiť do chladničky.

INZERCIA:

Zanechať reakciu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor