Zo záhrady do kuchyne – praktická kniha s dobrým načasovaním

Predstavte si, že sledujete rast rastlinky (zeleniny, alebo ovocia) od sejby semena až po plnohodnotný plod, potom si ho prenesiete do kuchyne na tanier a vychutnávate si ho. Úžasný pocit. Dopyt po ekologických potravinách je čoraz väčší a nie je to už iba móda, ale v skutočnosti nevyhnutnosť pre našu zdravú a prirodzenú výživu. Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé ovocie a zeleninu. Keď máte vlastnú záhradku, máte k dispozícii aj kúsok prírody, ktorý sa môže stať priamym zdrojom všetkého, čo potrebujete pre zdravú a prírodnú kuchyňu.

zo háhrady do kuchyne

Kniha je prakticky rozdelená na ročné obdobia, ponúka množstvo tipov, ako efektívne využiť svoju záhradku. Ako siať, pestovať a zbierať práve také ovocie a zeleninu, ktoré následne môžete najlepšie využiť v kuchyni.

Nájdete v nej aj 50 jednoduchých receptov zo sezónneho ovocia a zeleniny. Lahôdky ako sicílske pesto, nakladaný cesnak, rozmarínový olej, či závin z rebarborového rôsolu. Všetko z vlastných domácich surovín a pripravené vo vlastnej kuchyni. Kniha Zo záhrady do kuchyne ponúka všetko od plánovania záhradky cez ochranu pred škodcami až po zber a následné spracovanie. Užitočná a praktická kniha pre každého.
Zopár základných rád:

Mať kúsok pôdy nie je na vypestovanie vlastných plodín nevyhnutné. Na balkóne alebo terase v meste môžeme použiť črepníky, len ich budeme musieť pravidelne zalievať a hnojiť. Nezískame síce veľkú úrodu, ale postačí nám pre vlastnú potrebu.

Pôda
Pôda určená na pestovanie musí mať vhodné fyzikálno-chemické vlastnosti. V záhrade stačí do pôdy pridať malé množstvo hnojiva. Ak chceme plodiny pestovať v črepníkoch, treba na ich dno nasypať vrstvu štrku, aby sme zabránili upchatiu drenážnych otvorov a premokreniu pôdy. Na drenážnu vrstvu potom nasypeme zeminu zmiešanú s pieskom a s kompostom v pomere 2:1:1.

Klíma
Pri pestovaní rastlín musíme dbať na tri najdôležitejšie faktory: teplotu, vlhkosť a svetlo. Rastliny potrebujú byť na svetle štyri až šesť hodín denne, najlepšie dopoludnia, takže ich ideálne umiestnenie bude na stanovištiach orientovaných na východ alebo juh. Vlhkosť zabezpečíme pravidelným zalievaním a teplota závisí od ročného obdobia.

Plánovanie záhrady
Záhradku si rozdelíme na políčka a rozvrhneme, kam vysejeme jednotlivé plodiny. Nezabúdame vyčleniť aj miesto na úschovu náradia a záhradníckych potrieb, nádob na pestovanie priesad, prípadne na skleník.

INZERCIA:

Zanechať reakciu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor