Brúsenie sadrokartónu, jeho význam a ochrana zdravia

Brúsenie sadrokartónu je nevďačná činnosť, chýba pri nej kreativita a zábava, aká je počas montáže konzolí a priskrutkovania sadrokartónových dosiek. Brúsenie je však nevyhnutné, aby štruktúra na strope nelákala prílišnú neželanú pozornosť. Najmä po zapnutí stropného svetla, kedy akákoľvek nerovnosť a prechody vidieť oveľa viac. Dobre vybrúsený sadrokartónový strop sa dá spoznať ľahko. Nedokážete na celej ploche rozoznať pri žiadnom svetle miesto spojov, alebo miesta, kde sa nachádzajú skrutky.

Brúsenie sadrokartónu

Môže za to sadrokartónový tmel, ktorý sa používa na zatmelenie spojov a hlavičiek skrutiek. Ten môže schnúť v priebehu už polhodiny, ak je nanesený v malých vrstvách a tak je možné pristúpiť k brúseniu. Ideálne je však brúsiť sadrokartónové steny a strop až po úplnom zaschnutí tmelu, v opačnom prípade sa stretnete s viacerými problémami.

Brúsenie tmelu a vyhladzovanie stien a stropu

Hrubšie nerovnosti sa odstraňujú brúskou ručnou, alebo elektrickou. Akékoľvek prílišné brúsenie však môže mať za následok prebrúsenie papiera a poškodenie sadrokartónu. Miesta, ktoré sú odhalené vytvoria sú totiž lemované narušeným papierom a ten sa môže pri natieraní ešte viac narušiť. Ideálne je miesto zatmeliť a opäť prebrúsiť s dôrazom na nepreháňanie hĺbky. Finálne brúsenie je však nevyhnutné už jemnou brúskou, vďaka ktorej sa odstránia aj možné ryhy a mali by ste sa s ňou zbaviť viditeľných prechodov. Viditeľné sú tie prvé, prechody nahmatateľné podľa hmatu sú problémom, ktorý sa objaví až pri umelom osvetlení a po nanesení maľovky.

Zelený sadrokartón (označovaný často aj ako GKBI, alebo RBI), určený do vlhkých a viac namáhaných miest, má svoje funkcie, ktoré však vyniknú až po penetračnom nátere a až následnej maľovke. Avšak aj pred penetračným náterom je nutné zabezpečiť hladké vybrúsenie. Po brúsení v každom prípade prejdite strop, alebo stenu čistou handrou. Niekto používa handru vlhkú. Je to pre to, aby sa odstránil jemný prach. Po oprášení môžete veselo maľovať. Pri zelenom suchom sadrokartóne budú nutné dve alebo tri vrstvy dobre krycej farby a po zelenej farbe už nebude ani stopy.

Brúsenie elektrickou brúskou: Sadrokartón sa nebrúsi s bežnou brúskou, ale brúskou určenou na brúsenie sadrokartónu práve kvôli jemnému prachu. Vhodné brúsky majú izolačné zabezpečenie vnútra pred prienikom prachu. Bežná brúska sa môže veľmi rýchlo poškodiť a zoskratovať. S bežnou brúskou riskujete zdravie, poškodenie sadrokartónu, ale hlavne zapečenie rotora a vyhodenie brúsky, ak nie celých rozvodov.

Ochrana pri práci a príprava pracoviska

Pri brúsení sadrokartónu vzniká množstvo bieleho prachu, ktoré sa šíri všetkými smermi. Ako veľmi jemný prach z jemného brúsenia na zem dosadá pomalšie. Pri pôsobení prievanu môže byť rizikom v nezabezpečených miestnostiach. Je tak nevyhnutné zabezpečiť miesto fóliami, alebo odsťahovať z miestnosti všetko, čo je možné. Rizikom je prach pre pľúca, najmä ľudí s respiračnými ochoreniami, ktoré akékoľvek znečistenie vnímajú ako oveľa závažnejší problém.

Výbava, keď na to idete svojpomocne

Brúsenie stropu bez prístrojov, ale ručne, znamená byť priamo vystavený padajúcemu prachu vlastným telom. Vlasy zakryje čiapka, šaty zväčša nič. Oči je dobré chrániť uzatvorenými okuliarmi, cez ktoré neprepadáva prach. Problémom môže byť zahmlievanie a zaprášenie skla.

Nevyhnutnosťou je respirátor. Môže postačovať jednoduchý biely papierový respirátor brániaci prachu vstupovať priamo do nosa. Upevňuje sa jednou gumkou. Kovový pliešok by mal mať funkciu zaistenia tvaru na nose, avšak riešenie nemusí byť dostatočné. Ideálnejšie sú respirátory z podobných materiálov, ľahké, mierne pevnejšie a zároveň vybavené filtrami. Dovolia voľnejšie dýchať, kopírujú tvár a určené sú práve do jemného prachu.

Respirátor dýchanie v prachu

Foto: v jednom takomto balení máte respirátorov pre celú rodinu, už len treba celú rodinu zapriahnuť do práce. Bežne sa dajú zakúpiť v balení po 5 kusov, čo vychádza na 6,50 EUR. zdroj: extol.sk

Tým najlepším riešením je ale nakoniec predsa respirátor s vymeniteľnými filtrami, podobný na priemyselné respirátory. Ich cena je podstatne vyššia, avšak uplatnia sa skôr na pracovných pozíciách profesionálov a aj pri inej prašnej činnosti.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu