Domáce ostrenie nožov poráža lenivosť. Ako brúsiť tupé nože?

V kancelárskych kuchynkách je to štandard. Neexistuje zväčša nikto, kto vie ostriť nôž, alebo z domu donesie malú brúsku. Doma mať tupé nože je o maximálnej lenivosti. Lenivosti v nájdení cesty, alebo ak už máte nástroj na ostrenie, tak lenivosť prebehnúť nožom po ostričke tak, aby to malo výsledný efekt. Namiesto toho ďalej trápime pečivo, zeleninu a iné suroviny len preto, že „nôž má krájať a ak nebude, tak ho vymením“. Nože sú zväčša konštruované tak, aby nám slúžili celé desaťročia a pri ich výrobe sa počíta s tým, že si ich bude majiteľ ostriť a udržiavať.

Nože a výber z nich

Nenechajte nože otupiť a na ostrenie upozornite

Nože, ktoré ponecháte otupené a zostávajú nepoužiteľné, pracujú s našou psychológiou. Ak si ich nevyberáte, pretože nekrájajú, sú bokom. Podvedome si ich spájame s neúspechom, neobľúbenosťou. Potom nastane situácia, kedy sa máte nejakého noža zbaviť. Napríklad preto že  sused potrebuje do garáže, alebo vyraďujete nepotrebný riad na chalupu. Potom sa tam pravdepodobne ocitne takýto dlhšie nechcený nôž vo výbere ako podarúnok. S týmto javom sa stretávame často. Všetko mení situácia, kedy do neho investujeme pár sekúnd času a nôž nečakane krája a reže. V prvom rade je dobré na jeho „opravu“ upozorniť používateľov. K nožu, ku ktorému pristupujeme ako k tupému, nepristupujeme aj s vyššou opatrnosťou. Ak prereže pečivo, alebo zeleninu okamžite, bežný postreh nestačí a nešťastie je na svete. Ak teda ostríte nože, ktoré boli dlhšie tupé, upozornite na to ich používateľov.

Domáce ostrenie nožov

Na ostrenie nožov je na rôznych miestach Slovenska nejedna hrdá služba, aj domáci majstri, kováči a nožiari, ktorí poznajú fígle, ako z ostrého noža urobiť ešte ostrejší. Veď aká by to bola kováčska dielňa, ak by nevedela vyrobiť ostrú čepeľ a aj postup, ako z nejakej zliatiny ostrú čepeľ vyrobiť. V bežnej kuchyni poznáme niekoľko spôsobov, ako vo vlastnej réžii dosiahnuť výsledok, vyhnúť sa hanbe a možno urobiť aj nejaký ten lepší dojem. Príde švagor na gulášovku grilovačku a ponúka sa krájať mäso. Zabolí počuť aj z iných úst ako vašich, že to mäso „asi nenakrájate, pretože nie je čím“. Ak vynecháme leštenie, leštiace pasty a spôsob skladovania, aktuálny článok bude venovaný práve brúseniu.

POZOR: domáci špecialisti, staršia generácia, aj podaktorí mäsiari to radi porušujú a radi sa o správnosti brúsenia hádajú. Po brúsení (ten práve používaný aj pred brúsením) nôž vždy umývame. Je nemysliteľné po brúsení ihneď zarezať do mäsa. Napriek tomu, že bojovnosť nálad niektorých krájačov tvrdí niečo iné, tento postup je nesprávny. Pohromou je ostrenie noža od mäsa, pri ktorom cítime, že je tupý a ihneď siahame po ocieľke, alebo brúske. Toto je na facku! Ocieľka či brúska od mäsa položená späť do zásuvky je potom na druhú facku.

1. Ostrenie pomocou ocieľky

Ocieľka je prekvapivo v mnohých domácnostiach. Bola ako súčasť sady nožov, ale ľudia ju nedokážu, nevedia použiť a ani si nenájdu postup. Ocieľka je hrubý tyčový nástroj s veľkosťou väčšieho noža, ktorý má povrchovú zdrsnenú úpravu z tvrdej ocele. Ostrí rýchlo, no chce to krátky cvik. Ostríme ňou stredné a najmä veľké nože.

  • Pri ostrení držíme ocieľku smerom nadol.
  • Čepeľ noža priložíme o ocieľku v 15 až 20° uhle pri konci čepele pri rukoväti a potiahneme šúchajúc o ocieľku tak, že prejdeme celou čepeľou noža po ocieľke.
  • Ostrenie končí pri hrote noža a následne sa opakuje.
  • Okolo 5 ťahov pritom stačí.
  • Následne zopakujeme aj na druhej strane

Ocieľka nám nevyrieši dokonalé ostrenie hrotu noža. Ale vyrieši nám riadne ostrenie samotnej čepele. Na krájanie, sekanie, alebo normálne používanie noža je to to, čo potrebujete.

2. Ostrenie pomocou domácej mechanickej brúsky

Brúsky na ostrenie nožov sú bežnou súčasťou zásuvky s nožmi, alebo príslušenstvom. Domácnosť, kde niečo také chýba, bude domácnosťou vegetariánov, alebo ľudí príliš zaneprázdnených tým, aby varili dom a využívali možnosti svojej kuchyne. Mäso je najzásadnejšou surovinou či potravinou, ktorá zamestnáva nože najviac a dáva im aj najviac zabrať. Niekde v počiatkoch evolúcie boli nože vynálezom práve na spracovanie mäsa. Aj keby bola malá domácnosť vybavená len univerzálnym nožom, bude používaný na všetko a časom a otupí. Čo potom? Prečo nemať doma jednoduchú ostričku / brúsku s ktorou ostrenie noža zvládne ktokoľvek?

 ostrenie nožov

Mechanické brúsky s brúsnym keramickým kameňom nepotrebujú nič. Len niekoľko správnych ťahov a opatrnosť. Aj pri ostrení noža sa dá zraniť pri neopatrnosti, nerovnom podklade, alebo nesprávnom postupe.

  • Ručné ostričky nožov, alebo inak povedané brúsky môžu mať rôzny dizajn. Princíp zostáva rovnaký.
  • Brúsku pokladáme na stôl bez prekážok v pohybe.
  • Čepeľ do otvoru na brúsenie vkladáme pri konci pri rukoväti a neprehnane pritlačíme.
  • Potiahneme po brúske čepeľ až k jej koncu. Dávame pritom pozor na moment prechodu čepele, aby cez brúsny kameň prechádzal nôž súvisle a rovnomerne.
  • Opakujeme až 20x. Prípadne menej.

ostrenie nožov

Na fotografii je biela ostrička Fiskars Roll-Sharp™ a starší čierny Ostrič na nože Roll-Sharp™ Edge . Ten je v našej kuchyni už niekoľko rokov a už sme sa mu venovali. Mmá jednu zásadnú prednosť oproti ostatným ostričom. Prepínateľná hrúbka čepele totiž dovoľuje prepínať medzi klasickými nožmi a čepeľmi sekáčikov na mäso a sekier. Ostrenie sekery je možné s podobným postupom, ako pri nožoch. Chce to len ešte väčšiu opatrnosť, keďže sekera má svoju váhu. Je však ideálna skôr pre tie menšie sekery.

3. Brúsenie pomocou brúsneho kameňa alebo sady

Profesionálne brúsenie nožov v domácom prostredí môže mať podobu aj dokonalejšieho brúsenia kovových čepelí. To, ktoré bolo niekde na počiatku celej filozofie brúsenia. Pomocou brúsnych kameňov, alebo hotovej sady. Využívame pri nej hrubozrnný a nakoniec jemnozrnný brúsny kameň. Nedeje sa to pritom na sucho, ale vlhčenie, alebo prítomnosť vody sa riadi buď osvedčenou cestou, alebo odporúčaním. Fiskars má na tento spôsob brúsenia dokonca vlastnú sadu. Zatiaľ si však plne postačíme s malými keramickými brúskami, keďže spĺňajú všetky naše aktuálne nároky.

Sada pre fajnšmekrov o ktore bola reč je v ponuke fiskars.sk


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu