Tavoľník, známy aj ako spirea. Ako sa pestuje okrasný krík?

Tavoľník, známy aj ako Spirea, je kvitnúci krík pochádzajúci z rodiny Rosaceae. Jeho pôvod je spojený s rôznymi oblasťami Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Tavoľníky sú populárne v záhradníctve a pestujú sa pre svoje dekoratívne kvety a atraktívne lístie. Zo skúsenosti sme si všimli, že tento názov nepatrí medzi promované, či dokonca známe názvy rastlín.

tavoľník biely

Pritom ich vzhľad je azda všetkým povedomý, či známy. Skrátka len u niektorých prevláda latinský názov spirea viac, ako slovenský „tavoľník“. Stretli sme sa už aj s tým, že je chybne považovaný za druh „okrasnej jarabiny“, čo je však naozaj chybným pomenovaním. Ide o zástupcu kríkov, ktorý kvitne bohato na mladom dreve a nevyžaduje si žiadnu komplikovanú starostlivosť. Poteší v záhonoch, na dvoroch, predzáhradkách, v záhradách, aj na terasách.

Zaujímavý pre bohatú znášku kvetov

Čo robí tavoľníka zaujímavým je jeho schopnosť vytvárať bohaté kvetenstvo. V období jari až leta tavoľníky rozkvitajú a zdobia záhrady kvetmi v rôznych farbách, ako sú biela, ružová, červená a žltá. Niektorých druhov sa kvitnutie týka len počas jari, iné kvitnú až v letných mesiacoch, čo umožňuje plánovať a kombinovať. Ich kvety sú usporiadané v hustých kvetných hlávkach, čo pridáva vizuálnu atraktivitu a lákavosť pre hmyz a ďalšiu faunu.

tavoľník ružový

Lístie tavoľníka je väčšinou drobné, jemné, pričom niektoré listy majú hladké okraje a iné pílkovo zúbkové. Čo sa týka vzhľadu, tavoľníky majú kompaktný a objemný rast, čo ich robí skvelou voľbou pre okraje záhonov alebo skupinové výsadby. Ich konáre môžu byť mierne zakrivené a tvoriť kučery, čím pridávajú organický a pohyblivý prvok do záhradného dizajnu. Pri výsadbe na jar si žiada radikálny strih na 20 cm, čo podporí rast a zahustenie.

Zaujímavé odrody tavoľníka

  • Odroda Tavoľník sivý (Spiraea cinerea ‚Grefsheim): zaujme krásnymi dlhými bielymi kvetmi ako aj vlastnosťou,že vlastne ani nevyzerá ako tavoľník. Pripomína skôr zúženú budleju. Biele voňavé kvety sú tak dlhé, že sa prehýbajúca zo zeleného kríka vyčnievajú na stonkách. Listy sa na jeseň farbia do žlta.
  • Tavoľník japonský Darts Red (Spiraea japonica ‚Dart’s Red‘): má svetlozelené listy a výrazné ružové kvety. Dorastá do zhruba metrovej výšky, pričom kvitnúť môže od júna do augusta aj preto, že niektoré kvety sa vyvíjajú priebežne a tak kvitne dlhšie.
  • Odroda Genpei/ Shirobana spiraea japonica: je zaujímavá tým, že ponúka až tri farby kvetov, respektíve bielu, ružovú a prechodové odtiene medzi nimi. Kvitnutie na konci jari a začiatkom leta teda na jednom kríku prináša tri farby.
  • Tavoľník van Houtte (Spirea van Houttei): Ide o klasickú odrodu s bohatými bielymi kvetmi, ktoré sú usporiadané v hustých kláskoch.
  • Odroda Tavoľník vypuklý (Spirea prunifolia): Tento tavoľník sa vyznačuje dvojitými bielymi kvetmi, ktoré kvitnú na konci zimy alebo na jar. Má vzpriamený a voľný rast a je populárny pre svoje nádherné kvety.
  • Tavoľník kráľovský (Spirea japonica ‚Royal Carpet‘): Táto odroda má nízky vzpriamený rast a vytvára bohaté červené kvetenstvo. Populárny je práve pre farbu kvetov a objem rastu.

Vlastnosti a prednosti

  • Existuje viacero druhov a odrôd, ktoré sa líšia vo veľkosti, tvare a farbe kvetov, až po výšku a tvar kríka. Tieto rôznorodosti umožňujú záhradníkom vytvárať rôznorodé kompozície a kombinácie v závislosti od estetických cieľov. Zväčša však ide o opadavý ker, ktorý však má dobré vlastnosti odolnosti voči mrazom.
  • Umiestňujeme ho na slnečné stanovisko, prípadne polotieň
  • Pestované v nádobách si vyžadujú zálievku. Dospelé rastliny pestované vo voľnej záhrade zalievame v prípade dlhšieho sucha, inak si vystačia prirodzenou cestou k závlahe.
  • Vhodnou pôdou je mierne kyslá, až neutrálna. Určite však odvodnená, nie ílovitá zadržiavajúca vodu, alebo pôda znečistená stavebným odpadom, či iným odpadom.
  • Rozmnožujeme ich v júni alebo v jeseni pomocou drevnatých odrezkov, zakoreňovačom a substrátom na chránenom stanovisku bez priameho slnka. Stačia na to vlaňajšie odrezky cca 12 cm dlhé s pre istotu dvoma, max troma púčikmi na konci.
  • Striháme ho dvakrát počas roka. Na jar pre zahustenie a bohatšiu znášku kvetov a následne po odkvitnutí a opäť rovnakým spôsobom na výšku zhruba 20 cm.

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu