Arónia čiernoplodá (aronia melanocarpa) ako zdravá superpotravina

Arónia patrí medzi špeciálne druhy ovocia, ktoré mnohí „objavitelia“ považujú za novinku, alebo len exotickú plodinu. Ide však o krík pomerne dobre známy. V našich záhradách sa pestuje už pár storočí, hoci zväčša sa objavovala v parkoch a zámockých záhradách. Jej domovina je Severná Amerika. Na pestovanie nenáročná a veľmi odolná rastlina má využitie ako okrasná, hoci známe sú hlavne pre čierne plody a ich využitie. Bežne sa v našich končinách nazýva aj ako jarabina čierna. Zaujímavosťou je, že jej vzdialenými botanickými príbuznými je jarabina vtáčia a prekvapivo hruška.

 Arónia čiernoplodá

V našich končinách ju poznáme ako silnejšie kríky v podobe pár metrových stromov, aj ako husté kríky nízkeho vzrastu. Dnes nie je ničím neobvyklým ani arónia na kmienku, čo je atraktívny typ kríka do predzáhradky, malých záhrad alebo ako malý solitér do okrasnej záhrady. Jej plody ocení každý organizmus.

Arónia ako úžitková rastlina

Vo všeobecnosti je arónia čiernoplodá (lat. Aronia melanocarpa) považovaná za nejedlú za surova. Tí, ktorí na nej vyrástli v detstve a jej chuť si spájajú aj s jeseňou, môžu chuť vnímať za zaujímavú, ba dokonca ju môžu milovať. Je trpká, v anglicky hovoriacich krajinách jej hovoria chokeberry, čo charakterizuje aj jej chuť. A dozreté si môžu zachovávať určitú trpkosť. Plody dozrievajú zvyčajne v septembri. Považované sú za superpotravinu pre jej v mnohých smeroch pre zdravie prospešné látky a účinky. Nie je to len obsah vitamínov, bioflavonidov, minerálnych látok. Obsahujú aj prírodný sorbitol, čo je druh sladidla. Sorbitol je pritom využívané sladidlo. Na rozdiel od bežných sacharidov má nižší glykemický index / energetický obsah, čím je ideálny pri chudnutí, alebo diétach. To má význam aj pre ľudí postihnutých diabetom.

Arónia čiernoplodá

Podľa niektorých zdrojov obsah zdraviu prospešných látok prevyšuje vychvaľované čučoriedky a brusnice. Nevýhodou je však práve chuť. Asi preto nie je tak na očiach. Aj preto sa  bobule upravujú na ďalšie spracovanie do ovocných štiav, džemov, lekvárov, najmä však na výrobu nezameniteľného vína. Vplyv môžu mať na cievny systém, krvný tlak, ako aj cholesterol. Pre vysoký obsah antioxidantov a celú zmes ďalších látok je dlhodobo predmetom skúmania rôznych vedných odborov, medicíny, farmácie aj botaniky.

Arónia čiernoplodá

Ideálna je surová

TIP: najzdravšia arónia čiernoplodá bude tá čerstvá. Komu neprekáža jej chuť, konzumuje ju priamo. Neuškodí jej premytie v čistej vode. Výbornou je však ako súčasť koktailov, smoothie, kde neprídete o živiny, ale stratíte trpkosť premiešaním s iným ovocím. Vhodné je mixovať, alebo premiešať pomliaždené bobuľky s iným ovocím, hroznom, čerešňami a pod. Podľa chuti.

Arónia čiernoplodá

Zaujímavosti o arónii čiernoplodej

  • Pôvodne sa pestovala ako farbivo na farbenie iných potravín a ovocných džúsov, zmesí a pod
  • Arónia je lákadlom pre vtákov. Vyzobať vám môžu plody skôr, než dozrejú.
  • Roznášanie semien trusom vtákov je pomerne bežné. Trus môže byť farbivý (záhradný nábytok, plachty, markízy, či slnečníky môže vtáctvo pošpiniť)
  • Obsahuje prospešný rutín
  • Arónia je používaná aj ako živý plot, znáša totiž veľmi dobre strih
  • Arónie sa môžu očkovať aj na odolný hloh
  • Staré a odolné stromy sú dnes skôr vzácne, keďže odumierajú a nie sú dlhoveké
  • Víno z nej je pre niekoho lahôdka, no ťažšie sa zháňa
  • Starí rodičia s vášňou pre záhradu, ju veľmi dobre poznajú, mladá generácia ju spoznáva opäť až teraz
  • Bobule sa môžu aj zavárať, čím sa však ničí vysoký obsah vitamínu C.
Zavřít reklamu
Zavřít reklamu