Figa je typickým južanským ovocím. V skutočnosti sa im však u nás darilo vždy, keď ich niekto z juhu priniesol. Vedia o tom rozprávať správcovia niektorých záhrad v kaštieľoch, ale aj ľudia, ktorí si v Juhoslávií svojho času zobrali figu domov a čuduj sa svete, zarodila. Strom dokáže neraz získať mrazuvzdorné vlastnosti napriek tomu, že na to nemá zo svojej domoviny veľké genetické preddispozície. Mäkké drevo a krásne mohutné listy sú pre figu typické.
Sú to však aj plody, ktoré majú niekoľko zaujímavých vlastností, ktoré si môžeme spomenúť:
- plody fíg môžu vyrašiť skôr ako pupene listov
- figa môže rodiť nové plody od marca po jeseň
- plody vyrastajú rovno z konára a nepotrebujú na to ani kvet a ani opeľovanie
- ako čerstvá je fialová s ružovo-bielym vnútrom
- plod má niekedy zo spodu dierku prístupnú až do vnútra. Môže tak byť často cieľom návštev hmyzu.
- príliš mäkké plody môžu byť už nejedlé len z toho dôvodu, že bude narábanie s nimi mazľavé a plod bude mať naksylastú chuť.
- pri odtrhnutí máte približne 48 hodín, než dôjde ku skaze
- figy v obchodoch sú odtrhnuté ešte nezrelé a zrejme plynovo konzervované. Preto si dovolia vydržať tak dlho vystavované.
- po odtrhnutí môže stopka roniť bielu slzu podobnú na mlieko
Strom u nás
Figa je nenáročný strom o ktorý ie je nutné sa starať nijako extrémne zložito. Je obľúbený a v ponuke predajcov ovocných drevín je pomerne rozšírený. Dorastať môže do pokojne 4 metrovej výšky. Držať si však môžete figu aj do výšky 1 metra až 2 metrov. Rodí už pokojne aj ako menej než metrový strom. Plody na veľmi malých stromoch však nemusia vydržať do dozretia.