Recept na domáci kečup zo zrelých rajčín: aromatický kečup

Mať doma množstvo zrelých rajčín a nevedieť čo s nimi? To je pomerne bežné, ak pestovateľský úspech prerastie očakávania a neznechutia nám ho ani premnožené bzdochy. Veľa rajčín sa dá využiť do leča, na zaváranie, ale ideálne je jeho využitie tam, kde sa naozaj spotrebuje. V domácom kečupe. Možno ste to nevedeli, no kečup nie je len rozvarená rajčina. Osobitú chuť mu dávajú aj niektoré koreniny, ktoré pridávajte podľa vlastných preferencií a očakávaní. Tu je recept na klasický kečup bez chémie v ktorom bude konzervantom akurát ocot, soľ a spomínané koreniny.

kečup

Obsah a množstvo jednotlivých surovín:

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g hnedého cukru (prípadne druh podľa dostupnosti)
  • 200 ml octu (jablčný alebo biely vínny)
  • 1 čajová lyžička soli

Koreniny, ktoré pridáte podľa vlastného uváženia a preferencií

  • 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky sladkej
  • Množstvo papriky červenej pálivej podľa záujmu o pálivý kečup, alebo nepálivý
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej čiernej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej horčice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej klinčeky
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej koriandru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej kardamómu
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej muškátového orecha

Postup:

  1. paradajky nakrájajte na malé kúsky a odstráňte stonky, prípadne zelené časti obsahujúce toxické látky. Tie sa ťažko rozvárajú. Rajčiny možno aj pasírovať. Dobrým postupom je uvarenie v celku a olúpanie, čím sa zbavíte šupky a možný výskyt šupiek aj po rozvarení.
  2. V hrnci s ťažkým dnom, ideálne s nepriľnavým povrchom, zahrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu. Orestujte cibuľu na stredne nízkej teplote do zlata.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým neuvoľní vôňu.
  4. Pridajte nakrájané paradajky do hrnca a za stáleho miešania nechajte variť na miernom ohni, kým paradajky nezmäknú a začnú sa rozvarené rozpadávať. To môže trvať asi 20 – 30 minút.
  5. Ak chcete za prítomnosti šupiek predsa len docieliť jemnú konzistenciu, pretlačte paradajky cez sito alebo použite mixér na dosiahnutie hladkej konzistencie. Takto rozmixovanú zmes vráťte do hrnca a ďalej povarte.

Dôležitý krok – dochucovanie

Na dochucovanie rajčinovej šťavy sa používa niekoľko korenín. Pridávajte ich podľa svojej chuti, alebo s ohľadom na deti. Každá s korenín a ich kombinácia pritom vytvára arómu aj chuť. Myslite na to, že odporúčané množstvo nie je dobré prekračovať. Zaujímavým variantom k červenej paprike mletej môže byť údená červená paprika, ktorá je tiež na trhu už pomerne dostupná.

  1. Pridajte cukor, ocot, soľ a všetky korenie (mletá paprika, čierna paprika, horčica, škorica, klinček, koriander, kardamóm, kurkuma, muškátový orech). Dobre premiešajte.
  2. Nechajte omáčku variť na miernom ohni, občas premiešajte, asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa kečup zredukuje a zhustne. Dochucujte následne cukrom alebo octom podľa chuti.
  3. Kečup prelejte do čistých sterilizovaných pohárov alebo fliaš a tesne uzavrite. Ak ste si odkladali z iných kečupov poháre, konečne je prvá a zrejme jediná príležitosť na ich použitie. Majú tesniace malé viečko. Na naplnenie používajte lievik. V opačnom prípade si pridáte veľa čistenia.
  4. Uchovávajte v chlade, v špajzi / komore, v chladnej pivnici, určite ale nie v mrazničke a ani na miestach s izbovou teplotou, prípadne miesta s kolísavou teplotou a vyššími teplotami. Hrozí skaza, prípadne kvasenie a znehodnotenie kečupu.

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu