Mať doma množstvo zrelých rajčín a nevedieť čo s nimi? To je pomerne bežné, ak pestovateľský úspech prerastie očakávania a neznechutia nám ho ani premnožené bzdochy. Veľa rajčín sa dá využiť do leča, na zaváranie, ale ideálne je jeho využitie tam, kde sa naozaj spotrebuje. V domácom kečupe. Možno ste to nevedeli, no kečup nie je len rozvarená rajčina. Osobitú chuť mu dávajú aj niektoré koreniny, ktoré pridávajte podľa vlastných preferencií a očakávaní. Tu je recept na klasický kečup bez chémie v ktorom bude konzervantom akurát ocot, soľ a spomínané koreniny.
200 g hnedého cukru (prípadne druh podľa dostupnosti)
200 ml octu (jablčný alebo biely vínny)
1 čajová lyžička soli
Koreniny, ktoré pridáte podľa vlastného uváženia a preferencií
1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky sladkej
Množstvo papriky červenej pálivej podľa záujmu o pálivý kečup, alebo nepálivý
1/2 čajovej lyžičky mletej čiernej papriky
1/2 čajovej lyžičky mletej horčice
1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletej klinčeky
1/4 čajovej lyžičky mletej koriandru
1/4 čajovej lyžičky mletej kardamómu
1/4 čajovej lyžičky mletej kurkumy
1/4 čajovej lyžičky mletej muškátového orecha
Postup:
paradajky nakrájajte na malé kúsky a odstráňte stonky, prípadne zelené časti obsahujúce toxické látky. Tie sa ťažko rozvárajú. Rajčiny možno aj pasírovať. Dobrým postupom je uvarenie v celku a olúpanie, čím sa zbavíte šupky a možný výskyt šupiek aj po rozvarení.
V hrnci s ťažkým dnom, ideálne s nepriľnavým povrchom, zahrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu. Orestujte cibuľu na stredne nízkej teplote do zlata.
Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým neuvoľní vôňu.
Pridajte nakrájané paradajky do hrnca a za stáleho miešania nechajte variť na miernom ohni, kým paradajky nezmäknú a začnú sa rozvarené rozpadávať. To môže trvať asi 20 – 30 minút.
Ak chcete za prítomnosti šupiek predsa len docieliť jemnú konzistenciu, pretlačte paradajky cez sito alebo použite mixér na dosiahnutie hladkej konzistencie. Takto rozmixovanú zmes vráťte do hrnca a ďalej povarte.
Dôležitý krok – dochucovanie
Na dochucovanie rajčinovej šťavy sa používa niekoľko korenín. Pridávajte ich podľa svojej chuti, alebo s ohľadom na deti. Každá s korenín a ich kombinácia pritom vytvára arómu aj chuť. Myslite na to, že odporúčané množstvo nie je dobré prekračovať. Zaujímavým variantom k červenej paprike mletej môže byť údená červená paprika, ktorá je tiež na trhu už pomerne dostupná.
Pridajte cukor, ocot, soľ a všetky korenie (mletá paprika, čierna paprika, horčica, škorica, klinček, koriander, kardamóm, kurkuma, muškátový orech). Dobre premiešajte.
Nechajte omáčku variť na miernom ohni, občas premiešajte, asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa kečup zredukuje a zhustne. Dochucujte následne cukrom alebo octom podľa chuti.
Kečup prelejte do čistých sterilizovaných pohárov alebo fliaš a tesne uzavrite. Ak ste si odkladali z iných kečupov poháre, konečne je prvá a zrejme jediná príležitosť na ich použitie. Majú tesniace malé viečko. Na naplnenie používajte lievik. V opačnom prípade si pridáte veľa čistenia.
Uchovávajte v chlade, v špajzi / komore, v chladnej pivnici, určite ale nie v mrazničke a ani na miestach s izbovou teplotou, prípadne miesta s kolísavou teplotou a vyššími teplotami. Hrozí skaza, prípadne kvasenie a znehodnotenie kečupu.
Na ukladanie a/alebo prístup k informáciám na tejto stránke je používaná technológia cookies. Robíme to s cieľom zlepšiť zážitok z prehliadania a zobrazovať prispôsobené reklamy. Spracovanie informácií touto technológiou nám umožňuje zachovávať Vaše nastavenia, prideľovať jedinečné ID na stránke, reklamným systémom zobrazovať zmysluplnú reklamu. Zablokovanie cookies môže viesť k nepriaznivému vplyvu na určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
0 komentárov