Dnešná mládež si už veľmi nespomenie na časy, keď vlašské orechy obaľovali zdravé zelené šupky. Pliaga z Ameriky, ktorá sa k nám dostala pred necelými 10 rokmi s názvom vrtivka orechová, priniesla viac starostí pre pestovateľov. Čierne orechy sú už azda všade. Priemyselných, aj tých domácich.Namiesto krásnych zelených orechov s veľkými plodmi sa na Slovensku „tešíme“ slabšej úrode poznačenej mazľavými hnijúcimi obalmi, ktoré predstavujú riziko pre ďalšiu sezónu.
Na snímke čierny orech s oplodím a hnilobou poznačený orech v pozadí, hrable na lístie Fiskars. Článok o využití lístia nájdete na tomto odkaze.
Čierne orechy má na svedomí pahltná larva, ktorá sa zopár týždňov kŕmi, aby sa pripravila na zimu… Dospelé muchy lietajú počas leta. Ich samičky kladú vajíčka na zelený obal orechov. Z vajíčok sa však o niekoľko dní vyvíjajú larvy, ktoré preniknú do zeleného oplodia a znehodnotia ho. Orechy tak postupne černejú. Oplodie odumiera a aj orech je výrazne oslabený. Oplodie je totiž slabšie, nedrží na orechu, ale pre hnijúcu mazľavú špinavú konzistenciu sa na škrupinu nalepí. Zvyšuje tak výrazne riziko kniloby celého orecha. Najmä môže nahnívať priechod po obvode škrupiny s dosahom až k jadru, kedy je orech náchylnejší na plesňové ochorenie, alebo hnilobu ako takú. Larvy prežívajú zakuklené v dužine oplodia, alebo pod stromom v odpade. Na jar sa z nich vyvinú muchy, čím sa dostávame do klasického kolobehu, s akým bojujú aj pestovatelia čerešní a v prípade vrtivky čerešňovej.
0 komentárov