Recept: zavárané hrušky začiatočníka: Jednoduché rady (ako a prečo?)

Zaváranie hrušiek nie je nič komplikované ani pre začiatočníka. Mať doma úrodu dobrých tvrdých a vhodných hrušiek môže byť na nezaplatenie. Najmä vtedy, ak máte radi zavárané hrušky k pečenému mäsu, milujete kompóty, alebo len občas bez gastronomických pravidiel otvoríte zaváraninovú fľašu. Len tak pre chuť, či ako súčasť iných dezertov. Hrušky zavárame dozreté, no ešte tvrdé. Ideálne sú preto staré odrody zelených hrušiek typu Williams a ďalších odrôd, ktoré je možné zavárať. Príliš mäkké a nevhodné odrody nezavárame, pretože by sme mali z kompótu kašu. Prípadne príliš mäkký kompót, ktorý by sa pre svoju rozpadavosť nedal ani za kompót považovať.

hrušky

Každý sa k zaváraniu dostane v nejakom štádiu života. Možno napríklad teraz, pričom ide o prvé poháre v živote. Zostali v špajzi, keď sa dojedlo lečo, červená repa, alebo slivky od babky. Ak sú viečka použiteľné a strom v záhrade rodí, ale nestíhate jesť, potom má zmysel uvažovať urobiť si vlastný kompót. Aspoň na skúšku. Mimochodom, poháre aj viečka sú bežným sortimentom každého hypermarketu počas celého augusta.

Aké hrušky teda môžeme zavárať?

Odrody, ktoré sú pri zrelosti dostatočne tvrdé na to, aby ich bolo možné čistiť, krájať a nakladať do fľašiek. Príliš malé hrušky sú náročné na čistenie a šúpanie. Príliš veľké rýchlo spotrebujú priestor vo fľaši. Ak máte kombináciu, aj do fľaší preto ukladajte zopár veľkých kusov a priestor vyplňte malými.

Čo potrebujeme k zaváraniu?

  1. Dva až štyri klinčeky (korenina samozrejme) pre zisk chuti a arómy – na fľašu
  2. Plátok citróna s kôrou – 1 až 2 na fľašu (iba ak máte radi citrón a túto kombináciu)
  3. Krištáľový cukor
  4. Horúca voda z kanvice
  5. Dostatok štvrtiek očistených hrušiek. Ak ovládate umenie čistenia nožom či lyžičkou, dobré sú aj polovice hrušiek s vyčisteným stredom.
  6. Čisté poháre s vhodnými viečkami

Čistenie hrušiek

Z nástrojov je to škrabka a malý ostrý nôž na vykrajovanie stredu, ktorý si poradí s tvrdosťou hrušiek, alebo možným tvrdým stredom. Červíkové a narazené hrušky preč. Praktický pomocník je malý nôž. O štipku zaujímavejšie je použiť vykrajovací nôž na ovocie. Má taký vo svojom portfóliu Fiskars a aj podľa názoru nášho dvorného krájača je čistenie hrušiek s ním efektívnejšie. Horšie sa potom zdá samotné očistenie hrušky škrabkou. Zavára sa totiž bez šupky.

Zavárané hrušky: Ako postupovať?

  1. Zavárame ošúpané a očistené hrušky. Takto biele čisté hrušky bez zrniečok a obalov zrniečkového stredu budú pre konzumáciu pohodlnejšie. Mnoho Slovákov, ale aj zahraničných krajín pritom zavára aj ošúpané, no neočistené hrušky. Ohrýzajú zrniečka a ohryzok až pri samotnom jedení neskôr. Verte tomu či nie, táto úspora času nemusí byť úplne príjemná neskôr. Očistite to raz a naraz. Neskôr v decembri či januári nebudete musieť behať ku kompostu s dvoma, či jedným ohryzkom, nech nehnije v koši.
  2. Očistené hrušky vkladáme do misky s vodou kde je rozpustená lyžička kyseliny citrónovej. Hrušky nehnednú ale zostanú svetlé. Po očistení nimi naplníme 0,7 fľaše, zasypeme dvoma kopcovými lyžicami krištáľového cukru, vhodíme 3 alebo štyri klinčeky a zalepeme horúcou vodou z kanvice aby sme prekryli najvyššiu hrušku, no stále zostávalo trochu vzduchu. Následne zatvoríme pohár. Nie celkom.
  3. Necháme zavariť v hrnci s utierkou a vodou na sporáku, na pekáči s utierkou a vodou, ale podaktorí už zavárali aj v umývačke riadu. To sme neskúšali a ani nebudeme. Poháre, ktoré sa 15 minút zavárali v horúcej vode (nie ponárali, ale len zavárali s dostatočnou hladinou, aby bola väčšina pohára zaliata horúcou vodou), vyberieme. Následne dobre utiahneme.

hrušky zaváranie

Vzduch a obsah sa začne ochladzovať, zmení sa mierne rozpínavosť a objem. Stiahne sa viečko a na dobre utesnenom pohári bude o pár hodín viditeľná tesnosť – prejavuje sa aj zvukom tým, že viečko nepuká po stlačení v strede.

Pozor na čistotu pohárov a viečko v zálohe

Dbajte na čistotu a sterilnosť pohárov. Pokojne si pomôžte umývačkou riadu, pričom poháre čistite na overených miestach umývačky, kde pri čistení nevynecháva. Pokojne to poistite ešte umývadlom a fyzickou silou. Nečistoty a baktérie môžu znehodnotiť obsah pohára. Pri celej príprave pohára môže byť pohromou chybné viečko, netesniaca guma, alebo pretáčavé zuby, pre ktoré sa nedá úplne zavrieť.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu